Z ogrodu do kuchni

Jednym z wyjątkowych zapachów mojego dzieciństwa jest woń świeżo zerwanych pomidorów z ogrodu babci. Wspomnienia z dzieciństwa i czas, jaki od dziecka spędzałam w ogrodzie, sprawiły, że od zawsze chciałam mieć dom z ogrodem, a nie własne M.

Dopięłam swego i chociaż zamiast rozłożystej parceli mam maleńki ogródeczek, staram się w nim sadzić jak najwięcej warzyw i owoców, aby móc cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem.

Wielką radość sprawiła mi książka Jeanne Kelley Kulinarny ogród, której autorka również odnalazła szczęście, hodując rośliny, pszczoły, a nawet kury w swoim ogrodzie. Pochodząca z Kalifornii pisarka i stylistka kulinarna poświęciła się swoim pasjom bez reszty. Doświadczenia w pielęgnacji ogrodu i moc kulinarnych przepisów zebrała w książkę, którą polecam nie tylko właścicielom przydomowych ogródków – autorka ma dla nich sporo dobrych rad, ale szczególnie tym, którzy ich nie mają. Wszystkim, którzy są wielbicielami ekologicznych upraw, kupują warzywa i owoce od małych, lokalnych producentów lub uprawiają zioła w doniczkach na kuchennym parapecie.

W książce znajdą wiele wspaniałych kulinarnych propozycji na dania, w których główną rolę odgrywają sezonowe warzywa i owoce. Indeks pozwoli odnaleźć nam przepisy po użytych w nich składnikach. A przepiękne, apetyczne zdjęcia zachęcą do przygotowania proponowanych bomb witaminowych. Autorka proponując daną recepturę, śpieszy z pomocą i uwagami, tak aby czytelnik otrzymał wyczerpujący komplet informacji.

Teraz, w letnio-jesiennym okresie, gdy dostęp do świeżych produktów mamy nieograniczony, z tej skarbnicy receptur możemy korzystać najpełniej.


Kulinarny ogród
Jeanne Kelley
Grupa Wydawnicza Foksal sp. z o.o.
Warszawa 2014
Cena: 59,90 zł