Zrozumieć różową rewolucję

Michał Bardel16.04.2018 10:05

Nawet bez tej książki Elizabeth Gabay MW od lat uznawana jest w świecie za jeden z największych autorytetów w sprawach różowego wina. Dość spojrzeć na listę różowych master classów od Cannes po Budapeszt.

Ale z książką jest lepiej – nie trzeba będzie zawracać Liz głowy mailami. Wszystko, co potrzebujemy wiedzieć o winach różowych, a nawet więcej, znajdziemy w jej Rosé. Understanding the pink wine revolution.

Miałem przyjemność od dwóch lat obserwować Autorkę podczas pracy nad tą książką. Jeśli akurat nie była w kolejnej podróży, na kolejnym konkursie, nie prowadziła kolejnego wykładu, można było ją zastać w jej górskim zaciszu w południowo-wschodniej Francji przy stole zastawionym setkami butelek. Po to bowiem, by zrozumieć różową rewolucję w świecie wina, nie wystarczy naczytać się francuskich i brytyjskich podręczników. Przez dwa lata producenci z całego świata, od Kanady po Maltę, wysyłali swoje wina do Liz, a ona pieczołowicie im się przyglądała, od czasu do czasu wspierając się zdaniem męża i syna, także związanych ze światem wina.

Efekt tej pracy jest doprawdy zdumiewający. Rosé to książka, którą swobodnie podzielić się mogą: sommelier, importer, dziennikarz, juror winiarski czy wreszcie winemaker. Dla mnie najciekawsze okazały się rozdziały o historii różowego wina, o współczesnej Prowansji i źródłach jej sukcesu (ale też zagrożeniach, jakie niesie trend związany z upodabnianiem się win różowych na całym świecie do bladołososiowych, niemal białych już win z tej części Francji). Ucieszyłem się, widząc, ile miejsca poświęcono w książce krajom Europy Środkowej i Bałkanów, zazwyczaj omawianych na marginesach brytyjskich książek. Przez pewien czas walczyłem wspólnie z Autorką o choć jeden akapit poświęcony polskim winom, które Liz miała okazję kosztować podczas wizyty na targach Enoexpo zorganizowanej przez naszą redakcję. Niestety wydawca (Infinite Ideas Ltd) był nieubłagany. „Co Ty możesz wiedzieć o polskich rosés? – wypalił bezczelnie, kiedy Autorka sugerowała delikatne rozszerzenie książki. – Dopiero co skosztowałaś kilku i już zrobisz o tym rozdział?”. Tak, drodzy Państwo, są jeszcze profesjonalni wydawcy na tym świecie. Koniec końców wzmianka o polskich winach, a dokładnie o popularności odmiany rondo w naszym kraju, pojawiła się… w przypisie, w rozdziale o winach angielskich. Dla pocieszenia dodam, że Angelina Jolie i Brad Pitt ze swoim słynnym rosé także zasłużyli tylko na jedno zdanie, za to znacznie krótsze.

Dla winiarzy interesujący może okazać się rozdział poświęcony technikom produkcji win różowych, a także uprawie winorośli przeznaczonej na rosé. Importerzy skorzystają z części poświęconej marketingowi i sprzedaży win różowych w ostatnich latach, sommelierzy z uwag na temat coraz istotniejszej roli koloru w ocenianiu i docenianiu wina, o zacierającym się trójpodziale białe – różowe – czerwone, a także coraz mniej aktualnym przekonaniu, że rosés to wina jednego sezonu. W ogóle w książce roi się wprost od intrygujących wniosków i spostrzeżeń, a ich siła płynie wprost z faktu, że Rosé. Understanding the pink wine revolution to nie kolejna książka o historii win różowych, ale pozycja pokazująca je tu i teraz, a nawet sięgająca – zobaczymy, na ile trafnie – w przyszłość światowego różu.

Jeżeli ktoś miał jeszcze wątpliwości, że przyszedł wreszcie czas, by wina różowe traktować poważnie, książka Liz z pewnością je rozwieje.

Rosé. Understanding the pink wine revolution
Elizabeth Gabay MW

Infinite Ideas Ltd 2018
Cena: ok. 40 USD

Czas Wina nr 92

Zdjęcia

FB