Zwiedzaj, gotuj, smakuj

Justyna Abdank-Kozubska02.01.2018 10:31

Italię kochamy za całokształt, za krajobrazy, za sztukę i za jedzenie! Italia do zjedzenia jest osobistym połączeniem książki kucharskiej i przewodnika po Włoszech.

W środku znajdziemy historię kuchni i historię sztuki ujęte w krótkie i przystępne teksty opatrzone zdjęciami z licznych podróży Bartka Kieżuna do Włoch. To nieprawda, że temat włoski jest wyczerpany w literaturze. Każda kolejna książka pozwala zobaczyć oczami jej autora inne oblicze Półwyspu Apenińskiego, poznać przepisy na dania proste, a jakże smaczne i odkryć miejsca dla lokalnych mieszkańców zwyczajne jak targ, kawiarnia, zakład rzemieślniczy, które jednak nas turystów oczarują.
Ta książka właśnie taka jest – prowadzi czytelników i po miejscach znanych, i tych mniej obleganych, a każda historia kończy się przepisem, który pomoże wskrzesić tamtejsze klimaty w naszej kuchni. Przyrządzając makarony, mięsa czy warzywne specjały, nauczymy się pożytecznych tricków kuchennych i poszerzymy wiedzę nie tylko o zabytkach, ale i wiążących się z nimi anegdotach. Książka nie jest podzielona na rozdziały według regionów, co sprawia, że szukając potraw na przykład z Sycylii, musimy przewertować troszkę stron, niemniej nie jest to czynność bardzo nużąca. Piękne fotografie potraw oraz opisywanych miejsc w pełni nam ten czas rekompensują.
Idealna książka na zimowe pichcenie w kuchni. Warto mieć na swojej półce!


Italia do zjedzenia
Bartek Kieżun

Cena: 69,99 zł
Wydawnictwo Wilga 2017

Czas Wina nr 90

Zdjęcia

FB