Regiony winiarskie Serbii

Tradycja winiarska Serbii ma swoje początki w starożytnym Rzymie – pierwsze sadzonki winorośli w okolicach starożytnego Sirmium (dziś Sremska Mitrovica) zasadzono tu najpewniej za cesarza Probusa. Główną jednak zasługę w popularyzacji wina i winogrodnictwa w Serbii legendy przypisują św. Sawie (XI/XII w.). W późniejszych wiekach wina serbskie miały jeszcze swoje wielkie chwile, eksportowano je także do Polski.

Rozpad Jugosławii przyniósł – rzecz jasna – generalny kryzys ekonomiczny (po prawdzie zaczął się on na długo przed śmiercią Tity, ale był dobrze maskowany), a tym samym gwałtownie zahamował produkcję wina. Jednak już w pierwszych latach XXI stulecia pojawiła się w Serbii znacząca liczba małych, nowoczesnych i przedsiębiorczych producentów, dzięki którym dokonał się wyraźny skok jakościowy. Nie przełożył się on co prawda na statystyki dotyczące eksportu (a tym samym rozpoznawalność wina serbskiego w świecie), głównie dlatego, że całość wina pochłaniał (i nadal pochłania) rynek wewnętrzny – Serbia należy do niewielkiej grupy państw, w których wciąż rośnie konsumpcja wina!

Niemal całe terytorium Serbii, z wyjątkiem najbardziej górzystych obszarów, nadaje się do uprawy winorośli, choć klimat sprzyja tu raczej winom białym. Wyróżnia się tu aż dziewięć regionów winiarskich, z których zapamiętać należy (a i śledzić z uwagą w najbliższych latach) z pewnością rozciągający się na północny zachód od Belgradu Srem, z winnicami obrastającymi pasmo Fruška Gora, gdzie w dość chłodnym klimacie powstają wina w typie słoweńsko-austriackim. O wiele bliżej tradycji węgierskiej sytuują się wina z kolejnego ważnego regionu, z Suboticy, położonej także w Wojwodinie, ale na jej najdalszej północy, na granicy Węgier właśnie. Trzeci wreszcie, najpotężniejszy, z istotnych regionów winiarskich Serbii, to Wielka Morawa (inaczej Šumadija) zajmujący geograficznie centralną część Serbii na południe od stolicy.

Sporo jest w Serbii odmian rdzennych, niektóre z nich – jak czerwony prokupac czy białe smedervka i tamjanika – mają nawet bardzo starą, kilkusetletnią historię. W powszechnym użyciu są także odmiany międzynarodowe, szczególnie sauvignon blanc, chardonnay czy welschriesling, z odmian czerwonych zaś (tylko 35% win serbskich to wina czerwone) cabernet sauvignon, pinot noir, merlot czy wszechbałkański vranac.

Artykuły na temat wybranego regionu

Nowy numer

nowy numer Czas Wina nr 100 czerwiec 2019 jubileusz setny numer

#100

czerwiec 2019

E-WYDANIE

Zamów e-wydanie miesięcznika Czas Wina

Czytaj na telefonie i tablecie

Prenumerata

Zamów prenumeratę miesięcznika Czas Wina

Zawsze prosto do twojej skrzynki pocztowej

Newsletter

Strona zawiera informacje handlowe dotyczące napojów alkoholowych i przeznaczona jest dla osób pełnoletnich.

Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat ?