Czy sherry to cherry?

fragment nowej książki „Korek czy zakrętka” Michała Bardela, redaktora magazynu „Czas Wina” | kup w Butiku Winomana | dostępna też w Empiku, na empik.com i na www.znak.com.pl

Korek czy zakrętka

🍷 Jak się robi wina słodkiewino o dużej zawartości cukru naturalnego lub dodanego..? Winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) nazywamy słodkim, kiedy poziom nieprzefermentowanego cukru resztkowegoekstrakt cukrowy.Niesfermentowany cukier pozostały w winie ... przekracza w nich pięćdziesiąt gramów na litr. Takie wino możemy otrzymać na kilka różnych sposobów. Możemy przerwać fermentację, godząc się na niski poziom alkoholu, ale tym samym ocalając duże ilości cukru (tak powstaje między innymi moscato d’asti). Możemy też (jak w…

Chcesz czytać więcej?