Wina pod specjalnym nadzorem

prohibicja wino do celów religijnych USA
il. Andrzej Zaręba

Prohibicja czyni cuda. Bo czyż nie należy do cudownych zrządzeń opatrzności, że między rokiem 1923 i 1924 w amerykańskich miastach liczba wiernych w parafiach chrześcijańskich i przy żydowskich synagogach wzrosła ponad dwukrotnie?

Czyżby utrzymywany w trzeźwości umysł ludzki bardziej się skłaniał ku transcendencji? Z punktu widzenia historii religii rzecz mocno wątpliwa, by nie powiedzieć – niedorzeczna. Rozwiązania zagadki gwałtownej fali pobożności szukać należy już raczej w specjalnych składach wina reglamentowanego wyłącznie dla celów sakramentalnych.

1925. Eksplozja pobożności

Badania przeprowadzone w 1925 roku, w pięć lat po tym, jak nieludzko okrutna 18. poprawka do amerykańskiej konstytucji zakazała wytwarzania, sprzedaży i przewozu napojów alkoholowych, wykazały niezbicie, że w ciągu poprzednich dwóch lat zapotrzebowanie na winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) dla celów religijnych wzrosło w USA o – bagatela! – 3 miliony litrów. Wydłużyły się oto naraz cudownie spisy wiernych należących do poszczególnych parafii i synagog przedkładane przez pracowitych proboszczów i rabinów celem pobrania z magazynów pozostających pod specjalnym nadzorem odpowiednich ilości wina – jedynego z trunków, który dzięki właściwej Amerykanom estymie dla tego, co religijne, zdołał w ten sposób „opłynąć” wąskim strumieniem surowe przepisy ustaw prohibicyjnych.

Wino w USA – czytaj więcej ciekawych tekstów w dziale Wiedza o winie.

Nieładnie? Pewno, że nieładnie. Kiedy się jednak wmyśleć w ów potępienia godny proceder, łatwo przychodzi dostrzec, że dzięki „martwym duszom” przypisanym do odpowiednich kongregacji niemałej liczbie kalifornijskich winiarni udało się jakoś związać koniec z końcem w ciągu czternastu trudnych lat. W tym czasie ich mniej obrotni koledzy w rozpaczy wymyślali kolejne przetwory spożywcze, które można wyprodukować z wielotonowych nadwyżek winogron (dżem z winogron, sok z winogron, galaretka z winogron, kompot z winogron, pasta z winogron, rodzynki z winogron, kanapka z winogronami, ciasto z winogron, ocet z winogron, syrop z winogron, małe ludziki z winogron…). Powstał wówczas nawet specjalny produkt o nazwie ‘Vine-go’ (lub „Grape Brick”) – była to twarda galaretka w kształcie cegły tak skomponowana, że po dodaniu wody w dwa miesiące wyfermentowywała w dużym słoiku mocno alkoholowy produkt winopodobny. Sprzedawano ją razem z paczką drożdży winiarskich oraz wyraźną informacją ostrzegającą klienta, by w żadnym razie nie dopuścił do połączenia galaretki, wody i drożdży, bowiem może w ten sposób doprowadzić do powstania zakazanego ustawą alkoholu…

1926. Masowa apostazja

W czasach ustawowej „posuchy” zdarzały się także cuda à rebours. Kiedy w 1926 roku major Chester P. Mills, agent federalny ds. prohibicji, rozpoczął intensywne dochodzenia w składach i sklepach z koszernym winem, listy przedkładane przez rabinów Nowego Jorku opiewały już tylko na 23 tysiące litrów wina do pobrania za okres pięciu miesięcy. Rok wcześniej w tym samym okresie pobożnie spożytkowano 3 miliony 700 tysięcy litrów…. Wątpię, by nowożytna historia religii odnotowała kiedykolwiek tak gwałtowny spadek religijności, jaki przydarzył się w 1926 roku w Nowym Jorku.
Major Mills dopiął swego. Jak podała Jewish Telegraphic Agency, doprowadził on do tymczasowego zamknięcia wszystkich 250 nowojorskich sklepów z winem na potrzeby religijne, a już jesienią 1926 roku zarzuty usłyszało trzech pierwszych rabinów: Max Brooks, Bernard Portnoy i Abraham Greher. Śledztwem w sprawie fałszowania pozwoleń na zakup wina miało zostać objętych ponadto prawie 600 pozostałych rabinów nowojorskich. Jednak już dwa dni później JTA zdementowała informację o postawieniu zarzutów rabinom – dochodzenie Millsa dotyczyć miało tylko nieuczciwych sprzedawców koszernego winaKoszerność to jedna z bardziej skomplikowanych rzeczy w ju... próbujących wyłudzić od rabinów jego większe dostawy. Istotnie, skandal szybko rozszedł się po kościach, a odsetek pobożnych mieszkańców Nowego Jorku aż do roku 1933, kiedy zniesiono prohibicję, utrzymywał się na mniej więcej stałym poziomie.

Polskie wino mszalne – odrodzenie tradycji

Krótka historia produkcji wina w Izraelu. Trudne otwarcia