Szef kuchni Dworu Sieraków Odkryciem Roku 2014?

Magazyn Kuchnia ogłosił listę 12 kucharzy, którzy walczą o ten tytuł. Wśród nich znalazł się Janusz Fic i jego ślimaki.

Spośród kucharzy zgłaszonych się do plebiscytu, redakcja miesięcznika „Kuchnia” wybrała 12 półfinalistów. Ich sylwetki wraz z przepisami na ich popisowe dania są przedstawione na stronie www.magazyn-kuchnia.pl. Czytelnicy „Kuchni” będą mieli możliwość zagłosowania na najlepszego kandydata i wyłonią 3 finalistów konkursu. Podczas gali, w trakcie gotowania na żywo, jury konkursu, w skład którego wejdą m.in. Anna Wrońska, redaktor naczelna „Kuchni”, Tessa Capponi-Borawska, felietonistka miesięcznika oraz Kucharz-Odkrycie Roku 2013, Adam Adamczak, wyłoni zwycięzcę, Kucharza Roku 2014.
Wśród nich znalazł się Janusz Fic, szef kuchni Dworu Sieraków.

Janusz Fic – szef kuchni restauracji w Dworze Sieraków gotowanie ma we krwi. Zaraz po ukończeniu liceum rozpoczął pracę w rodzinnej restauracji, tam zdobywał kulinarne szlify. Potem został kucharzem w restauracji hotelu Gródek w Krakowie. Szybko awansował na zastępcę szefa kuchni. Kolejnym krokiem w karierze było objęcie stanowiska szefa kuchni W innym krakowskim hotelu – Grand. Po trzech latach w Grandzie Janusz otrzymał propozycję poprowadzenia kuchni hotelu Francuskiego pod okiem Adama Gesslera. W Dworze Sieraków gotuje od ponad roku. Janusz jest miłośnikiem kuchni polskiej, włoskiej i francuskiej. Ceni sobie regionalne produkty. Jego pasja do wykorzystywania naturalnych składników została doceniona – w grudniu 2013 roku restauracja Dworu Sieraków otrzymała rekomendację ruchu Slow Food. Zagłosuj na Janusza – panel do głosowania.

Jedliście kiedyś ślimaki? Warto się przełamać i spróbować. Janusz Fic pokazuje jak je przyrządzić: zobacz film