Cava rozparcelowana!

Rząd Hiszpanii przyjął projekt wydzielenia najlepszych działek do produkcji słynnych win musujących cavahiszpańskie białe lub różowe wino musujące klasy DO pro... (...).

Fot. ICEXTego należało się spodziewać, bo dyskusja na ten temat trwa od lat, a w zeszłym roku Rada Regulacyjna do spraw Win Cava (Consejo Regulador del Cava) przedstawiła rządowi konkretne propozycje. Nie są one ostateczne – tych parceli będzie znacznie więcej.

Wydzielenie najlepszych parceli, czyli grands crus(fr.) zbiór, obszar uprawy, parcela, działka.Przeważnie n... na wzór burgundzki ma na celu nie tylko zwrócenie uwagi świata winiarskiego ponownie na cavę, ale też nadanie prestiżu temu winu wobec rosnącej konkurencji ze strony win musujących pochodzących z innych krajów winiarskich. Hiszpańscy winiarze są zaniepokojeni od dawna choćby „rozpychaniem” się włoskiego prosecco(wino) – zbiorcza nazwa białych win, głównie włoskich ..., które część już kilka lat temu – wbrew zaleceniom Unii Europejskiej – zostało przez tamtejsze władze podniesione do najwyższego statusu DOCG (prosecco di conegliano-valdobbiadene). Tymczasem Hiszpanie od dawna nie mogą sobie poradzić nawet z granicami apelacji cava, która jest wyrabiana w kilku regionach, choć historycznie jest związana z Katalonią. Prowadzi to sytuacji, iż winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) to posiada dziwny status apelacji międzyregionalnej, czy też nadregionalnej, zwanej zwyczajowo „La Rejón del Cava”.

Fot. ICEXKilka dni temu rząd hiszpański zaakceptował możliwość podawania na etykiecie nazw dwunastu parceli (crus), które uznano historycznie i jakościowo za najlepsze. Mają one oczywiście swoich znanych właścicieli (podane w nawiasie) i są to: Vinyes de Can Martí (Torelló), Turó d’en Mota (Recaredo), Serral del Vell (Recaredo), Vallcirera (Alta Alella), La Capella (Juvé i Camps), Can Sala (Freixenet), La Pleta (Codorníu), El Tros Nou (Codorníu), La Fideuera (Codorníu), Can Prats (Vins el Cep), Font de Jui (Gramona) oraz Terroja (Castellroig).
Dodatkowo wina te, by zyskać prawo do tych określeń, będą musiały zostać wyprodukowane przy wydajności 8 ton z hektara i być dojrzewane 36 miesięcy nad osadem.

Ceny tych win zapewne poszybują w górę szybciej niż zdołamy się nauczyć nowych nazw.

Wszystkie działki leżą w Katalonii. Ciekawe też, jak zareagują właściciele tych, które znajdują się poza tym regionem?

Wojciech Gogoliński