W poszukiwaniu różowego wzorca

Oprócz wielu atrakcji ostatnich targów Enoexpo, które zaskoczyły naszego gościa specjalnego – Elizabeth Gabay, była również zorganizowana przez „Czas Wina” degustacja polskich win różowych.

Poniżej moje wrażenia oraz te, które nadesłała nam Elizabeth Gabay.

Ta edycja krakowskich targów w ogóle – głównie dzięki nam – upłynęła w różowych barwach. Pierwej na naszym stoisku przez trzy dni wystawiliśmy całą gamę nagrodzonych w maju win różowych, laureatów International Roséfrancuski termin określający wino różowe, który zrobił... (...) Championship. Potem zaś zorganizowane przez nasz magazyn warsztaty win różowych prowadzone przez Elizabeth Gabay były oblegane niczem Wiedeń przez Turczynów.

Elizabeth Gabay jest światowej klasy ekspertem od win różowych, osobą która otworzyła przed nimi półki najpierw brytyjskich, a potem europejskich sklepów i domów. Kiedy trzy dekady temu zaczynała o nich uczyć Europejczyków, niewielu wiedziało, czym one są, ani z czym je połączyć – nie było żadnych specjalnych zasad ich konsumpcji, ludzie się ich niemal bali, sklepy nie chciały sprzedawać. Teraz nasz gość kończy swój przewodnik po takich winach z całego świata – przywiozła ze sobą pierwsze szczotki wydania, które oglądaliśmy z wielkim zaciekawieniem. I nie tylko my czekamy na to wydanie – podczas tegorocznego Vinisud w Montpellier ledwie udało nam się z Justyną Korn-Suchocka zdobyć wejściówkę na tamtejsze warsztaty win różowych.

Choć oprowadzaliśmy ją po polskich stoiskach, Elizabeth ciągle było mało polskich „różaków”. Ostatecznie zdecydowaliśmy się zebrać wszystkie dostępne na targach polskie wina różowe i zorganizować ad hoc szybką ich degustację dla niej. Wydarzenie było w zasadzie zamknięte – dopraszaliśmy tylko ich producentów, by opowiedzieli gościowi o filozofii swoich wyrobów.

Fot. Archiwum

Elizabeth ciągle – co naturalne – dopytywała się o charakterystyczne cechy „polskiego stylu” win różowych, ale odpowiedź na to pytanie oddalała się wraz z każdym ocenianym winem. Duże wytwórnie, jak choćby Turnau czy Pałac Mierzęcin, ale także Wieliczka (winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) zrobione dla stowarzyszenia Kobiety i Wino) takowy posiadają, i można go ująć w angielskim określeniu off-dry(ang.) niewytrawny, inny niż wytrawny.Popularne określenie..., czyli takie, które skłaniają się w kierunku bycia półwytrawnymi. Dodatkowo Mierzęcin zaskoczył całkowicie winem „starym”, czteroletnim, co jest ewenementem na skalę światową, zwłaszcza, że wino było doprawdy wyborne i nie uniknęliśmy porównania ze starym rodańskim tavelem.

Jednak dla większości naszych producentów wina różowe to również nowe odkrycie. Byli tacy, którzy zrobili je po raz pierwszy, jak i tacy, którzy je powtarzają od kilku lat, ale za każdym razem nieco inaczej, bo sami poszukują własnej drogi. Więc były to wina od całkiem wytrawnych po niemal półsłodkieokreślenie wina zawierającego sporą ilość cukru resztow.... Dla niektórych ten rodzaj win był wreszcie pewnym buforem bezpieczeństwa – w słabszych rocznikach robią więcej win różowych, bo boją się, iż załamanie pogody może zniweczyć otrzymanie poprawnych win czerwonych. I takie rozwiązania sam doradzam często wielu wytwórcom. Tak więc trudno jeszcze mówić o „polskim stylu”, czy też o tym, iż wina różowe będą ważnym, corocznym celem dla wszystkich producentów. Nie wiadomo także jakich dokładnie win oczekuje polski konsument – póki co tych win nie ma zbyt wiele, więc i tak sprzedają się wszystkie.
Co pozostanie po tych ciekawych warsztatach – otóż bardzo wiele. Przede wszystkim Elizabeth Gabay dopisała na marginesie korekty swojej książki, iż także u nas wina różowe nie tylko się robi, ale i ich poszukuje. Mamy obiecane, że w następnym wydaniu będzie o nich cały akapit!

Wojciech Gogoliński

Oto wina, które degustowaliśmy:

Winnica Pałac Mierzęcin, Regent Rosé 2013
Winnica Amelie, Rosé, 2017
Winnica Płochockich, Rosé, 2016
Winnica Płochockich, Vinifi, 2016
Winnica Turnau, Rosé 2016
Winnica Vannelus, Rosé, 2016
Winnica Jaworek, Rosé, 2016
Winnica Wieliczka, MerlotMerlot to jedna z najbardziej znanych i rozpowszec... Rosé, 2016
Winnica Zodiak, Wino Garażowe, 2016
Winnica Nad Jarem, Rosé, 2016
Winnica Koniusza, Cuvée(fr.) zawartość kadzi, zestaw wina, wino kupażowane.Termi... (...) 2016

Poniżej prezentujemy uwagi naszego gościa, Elizabeth Gabay, na temat degustowanych win.

Cool climat, cool wines

17th November 2017 Tasting of Polish Rosés
Before starting the tasting, I asked if there was a ‘Polish rosé style’. This question was greeted with some surprise. Polish rosé being a very new phenomenon, and that it was impossible to declare a style.
However, a style did become evident in this small tasting.

* The cool northern climate produces high, fresh acidity
* Arrested fermentation to retain residual sugar results in low alcohol wines.
* Residual sugar – ranging from 8 to 22 g/l results in wines which, at best, have pronounced fruit character. Those with sugar levels at the upper end of the scale rely on very high acidity to maintain a balanced freshness.
* A wide range of varieties are used but the fruit spectrum (apart from the one Merlot wine) focuses on strawberries, cherries, raspberries and redcurrants.
* The acidity ranges from fresh citrus notes to green leafy character.
* Colour ranged from dark pink(ang.) różowy.. to pale salmon (international style)

The darker pink colour reflects the vibrant fruit character of most of these wines. I preferred those with around 8 to 10 g/l sugar – enough to emphasise the fruit and retain balance with the acidity. Those with extra complexity with some creaminess and weight were interesting.

1. Koniusza Cuvée 2016
1ha vineyard, grown at 300m, loess soil with north south exposure, 20km north east of Kraków. Harvested end September early October to achieve ripeness and short (2 hours in press) skin contact. Only 750 bottles. Not enough juice to make red wine so decided to make rosé – first rosé vintage(fr., ang.) – winobranie, rocznik...
Tasting note: Zweigelt and Cabernet Cortis (with some Rondo, Regent and Solaris – in this wine or also in the vineyard). Ripe, raspberry fruit crisp, red berries, strawberry jam, with soft gentle finish. Good fruit balancing acidity.

2. Nad Jarem Rosé XVI
From south eastern Poland. Good area for agri-tourism. Historically one of the oldest vineyards/wine regions in Poland. Warm micro-climate known for grown apricots and some Mediterranean fruit. Less than 1ha, 400 bottles. First made rosé/wine in 2009.
Tasting note: Zweigelt. 21 g/l residual sugar and 10,5% abv. Dark pink. Floral, fruity aromas, very perfumed. First impression was that the wine needed more acidity, although acidity was evident on the length.

3. Jaworek Rose 2016
From lower Silesia. Large, 16ha vineyard with 1,300-15,000 bottles. 2015 was a bigger vintage. Direct press with 1 hour skin contact. Fermented at a low temperature with arrested fermentation – customer driven style.
Tasting note: Cabernet Cortis and Monarch. 13% abv. 15 g/l residual sugar, 6,2 g acidity. Dark salmon colour. Sweetness not so very evident – appearing more as ripe fruit character. Creamy with hints of orange peel and red fruit and good weight.

4. Vanellus Rose 2016
Owner Barbara Czajka. South eastern Poland near Slovakia and city of Jasło. Started with 1ha in 2005, started to sell commercially in 2016. Has chosen to make the rosé in the style she wants, not customer driven. Regent makes up the majority of the wine, direct press with 1 hour skin contact with some juice from Rondo and Cabernet Cortis bled off the red wine to contribute fruit and structure. Regent has good acidity but needs to be picked before acidity starts to fall away.
Tasting note: Dry(ang.) wytrawny.. with leafy green acidity. Wild red berry fruit, good weight. Long mineral core and red berries.

5. Turnau Rosé 2016
Baltic. 30ha. Vines planted in 2010, more planted in 2013 and more in 2017. 3 hours skin contact.
Tasting note: Rondo and Regent. 14g/l residual sugar and 6g acidity. Dark ruby red, very ripe strawberry, cherry and raspberry fruit emphasised by the residual sugar, almost cherryade with leafy acidity and ripe fruit.
2015 was, with a bit of age(ang.) wiek, okres dojrzewania.., fruitier with rhubarb, redcurrants and a hint of citrus. 2014 was already tired.

6. Wieliczka, Kobiety, Róż i Już 2016
Tasting note: Merlot. 15g/l residual sugar, 11,5% abv. Off-dry – the sugar level reflects the market demands, although Monicawłoska, a właściwie sardyńska (bo tylko tam występuje) ... (...) prefers her rosé to be dry and may make her next rosé dry.
Tasting note: Salmon pink. Creamy plummy aromas. Creamy, peachy, redcurrant fruit. Very delicate and pretty. Fresh enough acidity to balance the sweetness. Easy drinking and very commercial.

7. Płochockich Vinifi XVI
From one of the oldest vineyards in the warm south-eastern corner of Poland. Owner won the Polish Woman in Wine Award.
Tasting note: 60% Zweigelt and 40% Pinot NoirPinot noir należy do wielkiej rodziny rodziny pinotów i&nb.... 8g/l residual sugar, 6g acidity. Dark pink. Lovely crisp red fruit – just backed by residual sugar emphasising fruitiness and long fresh acidity.

8. Płochockich Rosé XVI
Tasting note: 47,5% Bolero, 47,5% Marechal Foch, 5% Rondo. 11 g/l residual sugar, 7,3 g acidity. Darker pink than the Vinifi. Marechal Foch character not very evident. Despite the higher acidity, this wine still seemed sweet(ang.) słodki.. rather than fruity.

9. Amelie, Półwytrane 2017
150 km east of Kraków. 2ha, 1000 litres made.
Tasting note: Rondo and Regent. Dark pink. Raspberry and strawberry fruit – just bottled so some bottle stink.

10. Pałac Mierzęcin Rose 2013
Winemaker(ang.) twórca, kreator wina.Termin szeroko określający os... (...) trained at UCLA Davis. Founded vineyard in north west Poland in 2004, 7ha. This was 2013? 5th vintage – only made in 2013 and 2017.
Tasting note: 100% Regent. 10g/l residual sugar. Dark red. Very good acidity, beautiful balance of red fruit and acidity. Hints of dry tannins, orange peel and chocolate with red fruit.

11. Garażowe Zodiak
Tasting note: Light strawberry fruit. Dry crisp acidity, gentle mineral core.