© Copyright by Czas Wina 2022
Strona główna Blog
Piszą o nim w każdym przewodniku. Każdy interesujący się winem człowiek o nim słyszał, ale mało kto go próbował. Pierwszy raz zetknąłem się z nim w niepozornie wyglądającym winiarskim sklepie w Hongkongu. Kilka razy przeliczałem jego cenę na złotówki, bo myślałem, że mi się zera mieszają.
Na całe szczęście, to jeszcze nie sto lat, a jedynie setny numer. Setnie się też przy nim uśmialiśmy, przypominając sobie najzabawniejsze, a czasem i najmocniej o dreszcz przyprawiające relacje z naszych dziennikarskich podróży. Bo choć latanie tam i z powrotem po całym świecie po to, by następnie pić wino i spożywać kolacje u kolejnych wybitnych winiarzy to ciężki i niewdzięczny kawałek chleba, te najbardziej warte opowiedzenia ciekawostki z naszego...
AKTUALNOŚCIŁukasz Wojnarowicz Z bliska i z dalekaMichał Bardel Francja za stołemŁukasz Wojnarowicz Walka stała się faktemFELIETONYJancis Robinson Chińskie regiony winiarskiePaweł Gąsiorek Słowa zakazane
Zobacz w sklepieZobacz e-wydanie
AKTUALNOŚCI
Łukasz Wojnarowicz Z bliska i z daleka
Wojciech Gogoliński Wina weganom przyjazne
III Festiwal Wódki i II Gala Kryształowej Karafki w Dworze Sieraków
Wojciech Gogoliński Paryż i wino
Michał Bardel Riesling na salonach (BMW)
Wojciech Gogoliński Wino przed sądem
Justyna Korn-Suchocka Kraków Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej 2019
FELIETONY
Wojciech Gogoliński Wino z farfoclami
Łukasz Modelski Kwiatki Francisca
IZRAEL
Wojciech Gogoliński Trudne otwarcia
Wojciech Gogoliński Wino na własne potrzeby
Bartek...
Aktualności
Brda Home of Rebula Wine Experience. Wielkie warsztaty o lokalnej odmianie
Wojciech Gogoliński |
Zorganizowane perfekcyjnie i wielką pompą w słoweńskiej Brdzie i okolicach warsztaty na temat odmiany rebula rumena/ribolla gialla zapewne odbiją się sporym echem w świecie. Brała w nich udział grupa kilkunastu dziennikarzy ze wszystkich kontynentów pod kierownictwem Caroline Gilby MW, specjalistki od win środkowoeuropejskich. Z jednej strony może zadziwiać rozmach wydarzenia poświęconego szczepowi, który nigdy nie podbije rynku światowych nasadzeń. Ale nie o to chodziło – było...
8–10 listopada 2023 w EXPO Kraków odbędzie się 20. edycja Międzynarodowych Targów Wina w Krakowie ENOEXPO® wraz z 30. edycją Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA® oraz Targami Artykułów Spożywczych
i Napojów dla Gastronomii GASTROFOOD®. Kluczowe wydarzenie dla branży winiarskiej, hotelarskiej i gastronomicznej w Polsce, w tym roku w jubileuszowej oprawie, kolejny raz przyczyni się do zbudowania wartościowych relacji biznesowych, dając przestrzeń do spotkania dystrybutorów, producentów, usługodawców i importerów z docelową grupą...
Fascynujący i niezmiernie bogaty jest świat sherry. Subtelne różnice w aromatach fino, amontillado, palo cortado czy oloroso, ale też między winami z Jerezu a tymi z Sanlucar de Barrameda, fascynujące odmienności wynikające ze starzenia win w systemie solera nawet przez kilkadziesiąt lat, tajemniczość samego procesu związanego z dojrzewaniem wina pod kożuchem drożdżowym (flor) – wszystko to wprowadza nas w...
Koleją na wino? Dlaczego nie. 26 sierpnia o 7.20 odjedzie z Krakowa specjalny pociąg do Jasła. Winomani dojadą nim na XVII Międzynarodowe Dni Wina. A to nie jedyna atrakcja w programie tego festiwalu.
Od soboty do niedzieli na jasielskim rynku swoje wina pokaże 45 winiarni z całej Polski. Prócz tego znajdą się tam stoiska Jarmarku Produktów Regionalnych. Jeśli ktoś skorzysta z pociągu relacji Kraków-Jasło-Kraków, już na jego pokładzie będzie...
Spotkanie dziennikarzy i enologów w chorwackim Osijeku miało tylko jeden cel – zająć się na poważnie i naukowo jedną z najbardziej rozpowszechnionych w Europie Środkowej i często słabo docenianą odmianą graševina, znaną częściej – zależnie od kraju – pod nazwą riesling italico, olaszrizling, welschriesling i kilkoma podobnymi. Bo oprócz tego, że odmiana istnieje i daje coraz lepsze wina, nic tu nie jest jasne: ani dokładne pochodzenie szczepu,...
Ledwie o tej publikacji (po raz drugi już z resztą, bo to kolejne wydanie) zaczęło stawać się głośno, a już z poranną pocztą dotarła do mnie cegła pt. Wine Trails. 52 Perfect Weekends od podróżniczego giganta Lonely Planets. Nie jest to książka ani dla mnie, ani dla wielu z moich branżowych znajomych, co muszę zaznaczyć od razu, a co wcale nie oznacza, iż nie przewertowałem jej...
Wermut to winiarski segment, który wraca wielkimi krokami i z przytupem. W wielu miejscach na świecie. Aperitify ziołowe są modne i przyjemne.
Jeśli jest odmiana, o której wiadomo, że jest bardzo lokalna lub wręcz zapomniana, to można przypuszczać z dużą dozą prawdopodobieństwa, iż wkrótce ktoś sobie o niej przypomni, a sam szczep wróci. O tintilli de rota pewnie niewielu słyszało, a jest to jeden ze starszych czerwonych szczepów, bardziej znany...
To zjawisko, które z wolna nam powszednieje i w zasadzie przywykliśmy do niego. Niemniej często dopiero po informacjach prasowych sprawdzamy, jaka jest faktycznie gramatura produktu, który właśnie kupiliśmy. I przeważnie jest go mniej, niż sądziliśmy, mimo identycznego opakowania, po które sięgnęliśmy. Specjaliści od branży winiarskiej zastanawiają się, czy nie grozi nam to samo.
Downsizing, czyli zjawisko pomniejszania produktów, często bez żadnej zmiany opakowania a jedynie...
Świat winiarski przyzwyczaił się do wielkich inwestycji chińskich w znane francuskie winnice. Spore zapasy gotówki, prestiżowość takich zakupów oraz popularność wielkich bordoskich win zwłaszcza w charakterze prezentów na Dalekim Wschodzie od dwóch przyciągają chętnych. Dziś Chińczycy posiadają już około stu sześćdziesięciu châteaux nad Żyrondą i łakomie patrzą na kolejne. Problem polega z grubsza na tym, iż inwestorzy inaczej wyobrażają sobie pracę w winiarniach niż...
Aktualności
Czerwona rozkosz. Komputerowa degustacja win z austriackiego Carnuntum
Wojciech Gogoliński |
Tuż przed długim weekendem winiarze z Carnuntum zafundowali kilku dziennikarzom na świecie nie lada gratkę – ocenę ich ważniejszych wyrobów przed ekranami monitorów. Ten wypróbowany w czasie pandemii sposób degustacji w większym gronie utrzymał się w wielu miejscach do dziś. Całość na platformie Zoom prowadził holenderski specjalista z magazynu „Perswijn” Lars Daniëls.
Carnuntum – umówmy się – nie jest celem turystycznych, czy nawet winiarskich wojaży;...