5 rzeczy, które można, choć niekoniecznie trzeba, robić w Toskanii

tekst ukazał się w „CW” nr 106, grudzień 2019 | kup ten numer | e wydanie

5 rzeczy, które można, choć niekoniecznie trzeba, robić w Toskanii

Spotkać w lesie dzika

Wzgórza okręgu Chianti przypominają niższe partie naszych Beskidów. I podobnie jak u nas pokryte są liściastymi lasami, które gdzieniegdzie dały się pokonać winnicom lub oliwnym gajom. Podczas spaceru leśnymi drogami – nawet niedaleko miejsc mocno turystycznych – można spotkać sporo dzikich zwierząt takich jak bażanty, kuropatwy, stada saren, a nawet dziki. Tych ostatnich w Toskanii nie brakuje, stąd też często na tamtejszych stołach można spotkać mięso z dzika – na przykład w formie porchetty.

porchetta

Skosztować prawdziwą porchettę

Porchetta to coś pomiędzy kebabem (Włosi zabiliby mnie za to porównanie) a maczanką krakowską – (krakusi też nie byliby zachwyceni). Jest to pieczona z dużą ilością ziół wieprzowina, rzadziej dziczyzna. Ta z Toskanii wyróżnia się sporą ilością rozmarynu, którym nacierane jest mięso. Najczęściej podaje się ją w bułce. Sprzedawana jest na straganach podczas świąt i jarmarków. Najlepszą porchettę jadłem na festiwalu win chianti, na rynku w Greve, w budzie stojącej nieopodal rzeźby Igora Mitoraja.

mitoraj

Zachwycić się rzeźbami Mitoraja

Igor Mitoraj – to najbardziej włoski z polskich artystów. Po studiach w krakowskiej ASP wyjechał na dalszą naukę do Paryża, a stamtąd – zafascynowany marmurowymi rzeźbami Michała Anioła – zawędrował do miejscowości Pietrasanta, położonej niemal nad samym Morzem Tyrreńskim, nieopodal słynnych kamieniołomów w Carrarze. Z Toskanią artysta związany był przez cały okres dojrzałej twórczości. Tu miał swoją pracownię, tu na cmentarzu w Pietrasanta został pochowany. Pamiątką po artyście są liczne rzeźby, które można spotkać na placach i ulicach toskańskich miast. Także w pobliskiej Lukce.

Odwiedzić miasto, w którym urodził się Puccini

Lukka, choć położona nieopodal słynnej Pisy, jest zdecydowanie rzadziej odwiedzana przez turystów. A szkoda – bo może pochwalić się nie mniej piękną romańską katedrą, a także domem (wiem to na pewno) w którym przyszedł na świat Giacomo Puccini. W pobliskim Torre del Lago – letniej posiadłości kompozytora – co roku odbywa się festiwal operowy. Przed wieczornym spektaklem warto podjechać do pobliskiego Viareggio, by przespacerować się nadmorską promenadą, zajadając się znakomitymi lodami.

Wybierz się na Festiwal Pucciniego

Zjeść najlepsze lody świata

Lody, podobnie jak w całej Italii, można spotkać tu niemal na każdym kroku. W dodatku we wszystkich smakach, jakie tylko możemy sobie wymarzyć. Te najsmaczniejsze są ponoć w San Gimignano na Piazza della Cisterna w lodziarni Dondoli. Tamtejsza wersja czekoladowych lodów z prażonymi orzechami została oficjalnie uznana za najlepsze lody na świecie. Ja osobiście najbardziej lubię te z Pienzy, z niewielkiej lodziarni przy zachodniej bramie. Największym moim toskańskim odkryciem są waniliowe lody polane najlepszej jakości oliwą, którą wyciska się z owoców rosnących na przypominających nasze Beskidy wzgórzach Chianti