A Land of Wine + Amazing Chile Wine Show 2019

A Land of Wine + Amazing Chile Wine Show 2019 | fot. K. Rychter
A Land of Wine + Amazing Chile Wine Show 2019 | fot. K. Rychter

W zeszły czwartek (10 października) w Hotelu Regent w Warszawie można było wziąć udział w bardzo ciekawym i świetnie zorganizowanym wydarzeniu, będącym połączeniem degustacji win z Chile (Amazing Wine Show) i trzeciej edycji A Land of Wine, prezentacji win włoskich. Zaprezentowano wina od czterdziestu producentów – z nowego i ze starego świata, rozpoznawanych marek i z nieznanych w Polsce, lokalnych winnic. Te produkowane na dużą skalę i te pochodzące z małych biodynamicznych upraw.

Eduardo Brethauer, seminarium w Hotelu Regent w Warszawie | fot. K. Rychter
Eduardo Brethauer, seminarium w Hotelu Regent w Warszawie | fot. K. Rychter

Degustacji towarzyszyły dwa bardzo interesujące oraz dostarczające solidnej porcji wiedzy seminaria – Mariusza Kapczyńskiego z Vinisfera.pl oraz Eduardo Brethauera, chilijskiego dziennikarza i krytyka winiarskiego mieszkającego obecnie w Polsce.

Chilijski Big Bang

Zaskoczeniem, które sprawiło, że zrewidowałam swoje przekonania, były dla mnie wina z Chile. Według Brethauera chilijskie winiarstwo nieprzerwanie od roku 2000 przechodzi ogromną przemianę, którą nazywa on Big Bang – nagle zaczęły dziać się zupełnie nowe rzeczy, odchodzące od standardowej i trzymającej wysoki poziom, ale dość przewidywalnej produkcji, co przyniosło naprawdę ciekawe rezultaty. Powstały nowe winnice w Andach, na wybrzeżu Pacyfiku, w Patagonii. Zaczęto poświęcać uwagę dawnym odmianom i starym krzewom, eksperymentować ze starzeniem w amforach, zainteresowano się uprawą ekologiczną i biodynamiczną. Degustacja była doskonałą próbką tej zadziwiającej różnorodności. Wśród bardzo udanych i intrygujących win moją uwagę zwróciły Sucesor Romano 2017 (90% starego i tajemniczego szczepu césar noir, 10% carménère(hiszp. czarne liście) francuska odmiana czerwonych winogro...), biodynamiczne Fanoa Seis Tintos 2016 oraz organiczne wina z Emiliana (szczególnie ich produkowane metodą tradycyjną wino musującewino zawierające dwutlenek węgla.CO2 może znaleźć się ... (...)).

Włochy klasycznie i orzeźwiająco

Część wystawy towarzyszącej wydarzeniu | fot. K. Rychter
Część wystawy towarzyszącej wydarzeniu | fot. K. Rychter

Jeśli chodzi o wina włoskie, to nie było tu aż takiego zaskoczenia. Niebanalnie i od najlepszej strony prezentowały się wina z różnych regionów Włoch (także z tych mniej docenianych) – bardzo miło zaskoczyło mnie orzeźwiające winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) z Lacjum (Anthium IGT Bianco Lazio 2018), spodobały mi się również bardzo klasyczne: organiczne Chianti Classico Gran Selezione „Cellole” DOCG 2015 z San Fabiano Calcinaia oraz Brunello di Montalcino 2013 z Mastrojanni.

Dodatkowym i wyjątkowym atutem degustacji była możliwość miarodajnego i opartego na szerokim spectrum porównania tych dwóch winiarskich światów.

Festung Chile

Carménère z Chile (zawsze) godne uwagi

Drogie Chile