Amerykanie wyprzedzili Francuzów

Chodzi o spożycie wina na głowę w 2010 roku. Działo się to stopniowo: według raportów Gomberg, Fredrikson & Associates wzrost, w stosunku do roku 2009, to zaledwie 2 proc. W tym o 4 proc wzrosła sprzedaż detaliczna wina.

Jon Fredrikson tłumaczy ten proces pojawieniem się win przykuwających uwagę Amerykanów – korzystnymi cenowo muskatami, pinot grigio i rieslingami oraz lekko wytrawnymi pinot noirjedna z najbardziej rozpowszechnionych i najstarszych czerwo... (...) z Kalifornii. Sprzedaż win z wyższej półki również się poprawiła, ale jednak sukces opiera się na osobistym wyborze produktu o najlepszej relacji jakości do ceny oraz odnalezieniu własnego smaku.

61 proc. amerykańskiego rynku stanowią i tak wina z Kalifornii. Bobby Koch, szef California Wina Istitute, komentuej to w ten sposób: „Amerykanie coraz bardziej interesują się winem, łączą je z jedzeniem, poszukują. w 50 stanach można znaleźć winiarnie, a spożycie wina wzrasta od 17 lat”.

Rok 2010 należał przede wszystkim do win musujących, chardonnayfrancuska odmian białych winogron, jedna z najbardziej rozp... (...) i różowego caberneta sauvignon.