Za oknem jesień kolorowa, a w kuchni znów mnóstwo pomysłów na dostarczenie rodzinie kulinarnych wrażeń. Ostatni dzwonek, aby tego roku przygotować zupę dyniową!
Oczywiście zachęcam do eksperymentów. Przepisów jest wiele i decydując się na jej przyrządzenie po raz pierwszy, można dostać od nich zawrotu głowy.
Proponuję zatem rozpocząć przygodę z dynią i jej kuzynkami od niewielkiej książeczki Cukinia, bakłażan, dynia. Najlepsze przepisy. Oprócz wielu ciekawych receptur zawiera ona podstawowe informacje o „gwiazdach warzywnika”. Posiadacze ogródków otrzymają porcję wiedzy na temat ich uprawy i przechowywania. Pozostali mogą liczyć na zdobycie informacji, jak wybierać odpowiednie okazy w sklepie.
Cukinia i bakłażan dostępny jest w sklepach przez cały rok, więc w długie zimowe wieczory można pokusić się o małe dania i przystawki, które bardzo ciekawie prezentują się na kolejnych stronach książki. Dynia, trudniej dostępna zimą, jest świetnym dodatkiem rozgrzewających dań. Doskonale smakuje zapiekana z ziemniakami.
Z pewnością jest w czym wybierać – w książce zebrano ponad 90 przepisów. Od znakomitych przystawek, poprzez kolorowe sałatki i aromatyczne zupy, aż po dania główne z mięsem lub rybą. Przy każdym z nich podano wartość odżywczą i energetyczną dań oraz szacowany czas przygotowania. Jedno, do czego można by się przyczepić od strony techniczno-artystycznej, to niepotrzebnie justowany tekst opisów. Jednak barwne ilustracje gotowych dań rekompensują z pewnością ten mankament.
Zachęcam wszystkich do zapoznania się z tą pełną kolorów i aromatów pozycją.
Cukinia, bakłażan, dynia. Najlepsze przepisy
Wydawnictwo: Weltbild
Warszawa 2012
Cena: 24,90 zł