Architektura wina

Winnica ulokowana na dachu winiarni, dachy w formie beczek, nowoczesne kubistyczne linie czy klasyczne tradycyjne wzornictwo. Projektanci prześcigają się w pomysłach, by architektura bodeg wyrażała styl i duszę właścicieli, ale też, by współgrała ze stylistyką robionych w niej win.

Winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) można produkować wszędzie. Wystarczy kawałek przemysłowej hali. Korzystając ze współczesnej techniki, piwniczne warunki można zastąpić dobrą instalacją klimatyzacyjną. Model ten szeroko przyjął się w Nowym Świeciepopularne, zbiorcze określenie pozaeuropejskich państw win..., gdzie biznesowy praktycyzm bierze górę nad romantyczną stroną winnego świata. Posiadanie bodegi to dla wielu Hiszpanów ukoronowanie zawodowej kariery, zwieńczenie biznesowego sukcesu. Ribera del Duero przez ostatnie kilkanaście lat stała się matecznikiem dla inwestorów tak zwanej drugiej kariery. Niedawno odkryty region o gigantycznych możliwościach dawał szansę na szybki sukces. Ale nie tylko o jego finansowy wymiar w tej grze chodziło. Liczył się społeczny status, środowiskowy prestiż i uznanie. By to osiągnąć, nie wystarczyło produkować dobre wina, ale należało stworzyć właściwy i godny anturaż, w których te wina powstają. Cały ten trochę snobistyczny inwestycyjny boom winiarski przyczynił się do szybkiego rozwoju regionu, dając szansę nie tylko winemakerom, ale też zdolnym architektom.Ribera jest dziś nie tylko wymarzonym terenem winiarskich wędrówek, ale też wielce ciekawym miejscem dla fascynatów dobrej przemysłowej architektury. Słowo „przemysłowej” niezbyt zresztą pasuje do okoliczności. Winiarnie lokalizowane często z dala od komunikacyjnych traktów, w dziewiczych terenach górskich dolin stały się częścią naturalnego środowiska.Dziś w Hiszpanii ogarniętej kryzysem wiele z tych bodeg przeżywa finansowe kłopoty. Nie każdy dobrze sobie radzi z wymogami winiarskiego biznesu, narażonego na kaprysy pogody, zmienność i specyfikę rynku. Niemniej dzisiejsza Ribera jest matecznikiem bodaj najświetniejszej winiarskiej architektury.

Bodegas CEPA 21

Lokalizacja: Castrillo de Duero

Architekt: José Manuel Barrio i Alberto Sainz de Aja (BSA Proyecta)

Rok otwarcia: 2007

Powierzchnia: 6562,09 m2

 

 

Hazienda Abascal

Lokalizacja: Quintanilla de Arriba

Architekt: Ignacio Lliso Aranguren

Rok budowy: bodega(hiszp.) piwnica, winiarnia, firma winiarska..: 2005 hotel: 2006

Powierzchnia: 17 h winnica + hotel

 

 

Bodega Protos

Lokalizacja: Peñafiel

Architekt: Richard Roger (Roger Stirk Harbour& Partners)

we współpracy z Alonso Balaguer y Arquitectos Asciados, Barcelona

Czas realizacji: 2003-2008

Powierzchnia: 19 450 m2

 

 

Bodegas Aalto

Lokalizacja: Quintanilla del Aalto

Architekt: Jesus Manzanares

Rok budowy: 2005

Powierzchnia: 7000 m2