Okazja do spróbowania win z różnych stron świata to nie jedyny powód, dla którego warto odwiedzić Targi w Krakowie w dniach 13-15 listopada.
Targi poprzedzi Krakowski Bieg Kelnerów, na który zapraszamy 8 listopada na godzinę 10.30 do Galerii Krakowskiej. Zapowiada się widowisko ze slalomami i sprintami, podczas którego będziemy mieli okazję podziwiać zręczność i refleks najlepszych kelnerów. Może na naszych oczach uczestnikom uda się pobić rekord brytyjskiego sommeliera Philipa Osentona, który w jednej ręce zmieścił 45 kieliszków?
Enoexpo odbywa się po raz jedenasty. Jak co roku będzie okazja do spotkania specjalnego gościa. Tym razem będzie nim profesor Philippo Pszczółkowski-Tomaszewski, kultowa postać chilijskiego winiarstwa, enolog o polskich korzeniach. Również Hugh Johnson, choć nie zdąży odwiedzić samych targów, będzie 13 listopada 2013 gościem Enoexpo – wystawcy i wielbiciele winiarskiej literatury Johnsona będą mieli okazję spotkać się z nim w Dworze Sieraków na uroczystej Gali.
Zwiedzającym organizatorzy proponują degustacje oraz szkolenia. Wykłady pt.„Dobieranie win do potraw” i „Warsztat degustacji wina” poprowadzą redaktorzy magazynu „Czas Wina”. Degustować będzie można polskie win i sery zagrodowe, a także wina z autochtonicznych szczepów włoskich.
Niewątpliwą atrakcją będzie Festiwal Kulinarny odbywający się w przestrzeni otwartej targów Horeca (targi gastronomiczne, które odbywają się w tym samym miejscu u czasie, równolegle do Enoexpo), w programie którego zaplanowano m.in. konkursy dla kucharzy, pokazy barmańskie, pokazy gotowania z udziałem gwiazd, live cooking oraz prezentacje firm gastronomicznych. Tematem czwartkowych pokazów (14 listopada) będzie łączenie wina z potrawami – jednym z jurorów konkursu będzie nasz redakcyjny kolega Wojciech Giebuta.
Pełny program targów zamieszczony jest na www.enoexpo.krakow.pl