Austria rozdaje odmiany!

Winiarz w ochronnym ubraniu spryskuje winnicę. Na ochronę winogradów zużywa się około 70 procent wszystkich środków chemicznych w Europie. Co roku zdarzają się zatrucia w czasie oprysków. | fot. luca pbl / shutterstock
Winiarz w ochronnym ubraniu spryskuje winnicę. Na ochronę winogradów zużywa się około 70 procent wszystkich środków chemicznych w Europie. Co roku zdarzają się zatrucia w czasie oprysków. | fot. luca pbl / shutterstock

Ważne zmiany w austriackim i europejskim prawie winiarskim. Wiedeń zaakceptował kolejne odmiany dopuszczone do wyrobu win jakościowych, a wśród nich aż trzy hybrydy z grupy tzw. szczepów PIWI. Ten krok chyba na dobre otwiera drzwi dla tego typu odmian. To także istotna informacja dla naszych producentów.

Już tylko Francja broni tradycyjnego podejścia do sprawy, iż jedynie z odmian z gatunku Vitis vinifera(łac.) winorośl winorodna; nazwa botaniczna: Vitis vinifer... (...) można otrzymywać wina jakościowe. A dokładniej – wszystkie wina Starego Świata, czyli europejskie, nawet te regionalne i stołowe. Tę samą optykę przyjęli z rozpędu winiarze w Nowym Świecie. Jednak nacisk, by i z nowoczesnych krzyżówek można było wytwarzać wina, narastał od lat.

Dlaczego? To proste – w winogradach zużywa się około 70 procent wszystkich chemicznych środków ochrony roślin w Europie. Co roku zdarzają się zatrucia w czasie oprysków, niektórzy z winiarzy wprost boją się o swoje życie i zdrowie swoich dzieci. Stąd między innymi wziął się silny trend tworzenia upraw prowadzonych organicznie i biodynamicznie.

Określenie „PIWI” to skrót od niemieckiego terminu „Pilzwiderstandsfähige Rebsorten” stosowane wobec odmian odpornych na grzyby i na wiele innych chorób. PIWI są również często bardzo odporne na chłody. Należą do nich zarówno odmiany uprawiane od lat, jak też stosunkowo nowe, powstające i sprawdzane w różnych ośrodkach badawczych. Przodują tu ośrodki zajmujące się tzw. enologią zimnoklimatyczną, a więc dotyczącą obszarów północnej i środkowej Europy.

W Austrii dopuszczono do uprawy trzy z takich odmian: blütenmuskateller, muscaris i souvignier gris. Te dwie ostatnie są już dobrze znane w Polsce. Przy okazji Austriacy zrejestrowali u siebie goldmuskateller – to szczep z gatunku Vitis vinifera, znany głównie z północnych Włoch, ale słabo rozpowszechniony na innych obszarach. Wiedeń zezwolił wcześniej na wyrób win odmianowych z innych dwóch PIWI: rathay i roesler.

Obserwując ostatnie publikacje francuskie, należy się spodziewać, iż wkrótce i w tym kraju te odmiany mają szansę trafić do oficjalnej produkcji. Przed dwoma laty pisałem o winiarni Domaine la Colombette z Béziers w Langwedocji, która już wytwarza wina z takich odmian.