Bardziej francuscy od Francuzów

Miasteczko Orgiejów (Orhei), gdzie powstają jedne z najwybitniejszych win Mołdawii, to wspaniałe miejsce dla archeologów wszystkich niemal epok.

Było bowiem nieustannie burzone, odbudowywane, przesuwane i odkopywane, począwszy od III wieku przed Chrystusem, a skończywszy na operacji jassko-kiszyniowskiej przeprowadzonej udatnie przez Armię Czerwoną.

Tylko w czasach nowożytnych zniszczono Orgiejów trzy razy. W XVI wieku zajęli się tym Tatarzy krymscy, w roku 1812 car Aleksander I, w 1944 zaś towarzysz Stalin rękami generała Rodiona Malinowskiego. Szczęśliwie dla badaczy starożytności już w XVII wieku włodarze miasta postanowili przesunąć je o jakieś 20 kilometrów nad brzeg rzeki Reut – dzięki temu zabiegowi strategicznemu Rosjanie równali z ziemią nowy Orgiejów, cenne pozostałości starego pozostawiając we względnym spokoju.

Miejsce warowne nad Reutem

To właśnie tu, nad brzegami Reutu, w samym sercu Republiki Mołdawii, dokładnie dziesięć lat temu wyrosło potężne château. Ktoby się z tej nazwy w duchu podśmiewał, temu wyłuszczyć warto, że twórcy Château Vartely podeszli do sprawy całkowicie poważnie. Nazywając tak swoją wytwórnię, kierowali się słusznym, choć w samej Francji nawet nieco już zapomnianym znaczeniem tego słowa: château pierwotnie oznacza bowiem – podobnie jak anglosaskie estate –  autonomiczną posiadłość winiarską, taką, która przeprowadza cały proces produkcyjny na miejscu: od posadzenia winorośli do zapakowania zabutelkowanego wina w kartony lub skrzynki. W 2004 roku orhejskie Château Vartely było pierwszą takąFot. Archiwum posiadłością w całej Mołdawii, nie mam pewności, czy i dzisiaj jeszcze nie jest jedyną. Vartely zaś to nic innego jak Orhei – jeśli nawet początkowo nie bardzo widać podobieństwa. Słowo to wzięło się z węgierskiego var-hely (miejsce warowne) i przywędrowało z zachodnich Karpat wraz z Wołochami.
Winnice należące do Château Vartely (obecnie to ok. 380 ha) zlokalizowane są w dwóch regionach winiarskich Mołdawii: białe odmiany rosną w centralnej części kraju, w rejonie Jora-de-Sus, czerwone zaś zajmują parcele na południu, w Bugeac. Te ostatnie mają ponoć do złudzenia przypominać najlepsze bordoskie terroirs (!). Kto skosztował tutejszych rezerw cabernet sauvignonfrancuska, klasyczna, najbardziej rozpowszechniona i popular... (...), ten wie, że to – dość bezczelne, rzecz jasna – porównanie, nie jest jednak całkiem niedorzeczne. Łączny obszar winogradów jest ciągle powiększany i z końcem tego roku sięgnie pewnie 500 hektarów.

Tak trzymać!

Posiadłość – na wskroś nowoczesna i z pewnością najlepiej technologicznie wyposażona w całej Mołdawii – opiera swoją produkcję na odmianach międzynarodowych. Doskonale udaje się tu wspomniany cabernet, prawie równie świetne są merloty i chardonnayfrancuska odmian białych winogron, jedna z najbardziej rozp... (...). Perełką w burgundzkim stylu jest tutejsze pinot noirjedna z najbardziej rozpowszechnionych i najstarszych czerwo... (...) w najwyższej, kolekcjonerskiej serii Taraboste (butelkowane wyłącznie jako magnumbutelka wina o pojemności równej dwóm standardowym butelk... (...)). Znajdziemy tu jednak i wina z nieco bardziej lokalnych odmian, jak fetească czy traminerodmiana białych winogron uprawianych głównie w północne.... Wszystkie zbierane ręcznie – i to w wytwórni, która niedługo będzie się mogła pochwalić 4 milionami butelek produkowanych rocznie.
Ilekroć zjawiamy się w Kiszyniowie (zwykle celem sędziowania w miejscowym konkursie winiarskim), tylekroć słyszymy, jak Château Vartely stawiane bywa za wzór powstającym tam w szybkim tempie nowym przedsięwzięciom winiarskim. Owszem, także poza tą wytwórnią powstają wina znakomite: ale żadna chyba wytwórnia w Mołdawii nie może pochwalić się tak konsekwentnie utrzymywaną z roku na rok wysoką jakością produkcji.

Taraboste Pinot Noir
Magnum 2009
Château Vartely
Valul lui Traian
poj. 1,5 l

Szczep: pinot noir
Beczkaużywanie beczek w winiarstwie jest osobną sztuką, podobni... (...): 18 miesięcy
Temperatura podawania: 18ºC
Potencjał dojrzewania: jeszcze co najmniej 5 lat  

Wyjątkowe, stonowane winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) z wyczuciem łączące w sobie moc i elegancję. Roztacza intensywne aromaty wiśni, porzeczek, ziół oraz przypraw. W ustach świeże, krągłe, o  bogatych, jedwabistych, doskonale zintegrowanych taninach i świetnej kwasowości. Długi, czysty, lekko korzenny posmakposmak jest ostatnim wrażeniem, jakie pozostawia w ustach k... (...).