Bottiglieria nagrodzona

Bottiglieria nagrodzona

Bottiglieria 1881 to kolejny gorący adres na krakowskiej mapie restauracji, który dołączył do elitarnego grona wyróżnionych rekomendacją Slow Food Polska. Gratulacje należą się przede wszystkim szefowi kuchni – Pawłowi Krasowi.

Rekomendacje Slow Food są bowiem ściśle związane z człowiekiem zarządzającym kuchnią – ostatecznie to on decyduje nie tylko o smaku potraw, ale również o pochodzeniu i jakości produktów, których używa do tworzenia dań. A produkt to dla ruchu Slow Food rzecz święta. Ma się rozumieć, produkt naturalny, ekologiczny, możliwie najmniej przetworzony, zdrowy i lokalny.

Pierwsze wyróżnienie Slow Food Polska w Małopolsce: restauracja Dworu Sieraków

Jacek Szklarek w rozmowie z załogą restauracji. Za kontuarem  (od lewej) szef kuchni Paweł Kras oraz Łukasz Solarz, Ziemowit Owczarz, Jakub Kojder | fot. Justyna Korn-Suchocka
Jacek Szklarek w rozmowie z załogą restauracji. Za kontuarem (od lewej) szef kuchni Paweł Kras oraz Łukasz Solarz, Ziemowit Owczarz, Jakub Kojder | fot. Justyna Korn-Suchocka

Jacek Szklarek, szef Slow Food Polska, człowiek orkiestra, który od 2002 roku niestrudzenie promuje nad Wisłą ideę spod znaku czerwonego ślimaka w Polsce, nie ma głowy do liczb. „W Małopolsce przyznaliśmy już 11 albo 12 rekomendacji, z czego najwięcej w Krakowie, co zupełnie mnie nie dziwi, bo to miasto wielu świetnych restauracji i jeszcze lepszych, świadomych szefów kuchni. A dookoła działa wielu kapitalnych dostawców najwyższej jakości produktów”.

Trudno rozstrzygnąć, co miało większy wpływ na doskonały smak dań, które uświetniły lipcowy wieczór oficjalnego przyznania rekomendacji Slow Food dla Bottiglierii 1881: jakość produktów czy kunszt szefa kuchni i jego ekipy. Właściwie kolacja mogłaby skończyć się już na czekadełkach: wypiekanym na miejscu chlebie i krowim serku z lubczykiem – zgromadzeni przy stole goście byli zgodni co do wysokiej oceny tych prostych przyjemności. Kolejne dania stawiały poprzeczkę coraz wyżej – przemyślane smaki i tekstury walczyły o podium z efektami wizualnymi. Poniżej skromny wybór (najlepszych) dań, które udało się sfotografować przed zjedzeniem.

 

Bottiglieria nagrodzona
Paula Brzezińska, utalentowana sommelier z Bottiglieria 1881 | fot. JKS
Ale do tej kameralnej restauracji na Kazimierzu (24 miejsca w kilku niedużych, ładnie zaaranżowanych salach) warto wybrać się również na winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...). W końcu nazwa zobowiązuje. Historia restauracji otwartej w 2013 przez Roberta Gumulińskiego zaczęła się od winiarskich fascynacji właściciela. W karcie znajduje się kilkaset win z różnych stron świata, a tutejszym składem butelek zarządza obdarzona burzą rudych loków i sommelierskim talentem Paula Brzezińska. Jej selekcja polskich win do kolacji slowfoodowej zrobiła naprawdę duże wrażenie. Zaczęła od eleganckiego, harmonijnego sekta Yakobus Albae z Winnicy Jakubów (88 pkt.). Następne było delikatne, zaskakujące świeżością i owocowym przepychem F’16 z Domu Bliskowice (87 pkt.). Trzy kolejne wina pochodziły z podopolskiego Paczkowa, z winnicy Hople: czerwona, mocno jeżynowa Testarossa 2016 (85 pkt), rewelacja wieczoru, czyli Carrera 2015 – pinot blanc z dojrzałymi owocami gruszki, renety, lekko akacjowym aromatem (89 pkt) – i czerwone Quatro 2015 – kupaż czterech odmian z cabernet cortis na czele, w sam raz do polędwicy wołowej (86 pkt). Wybór wieńczył znany i lubiany Seyval Blanc 2016 z winnicy Turnau (85 pkt).

 

Podane na koniec piwo Ladies Jeżyna od kooperatywy browarów Wąsosz i Wiślany pozostawię jednak do oceny piwomanom.