Bruno Giacosa (1929 – 2018)

wspomnienie: odszedł w 2018 roku

Bruno Giacosa | fot. www.brunogiacosa.it
Bruno Giacosa | fot. www.brunogiacosa.it

Mimo że wielki winiarz od dłuższego czasu ciężko chorował, jego odejście na początku roku wstrząsnęło Piemontem.

Obdarzony charyzmatyczną osobowością producent jednych z najlepszych baroloczerwone wino włoskie DOCG z regionu Piemont, produkowane z... (...), a także barbarescowłoskie czerwone wino DOCG z Piemontu, wytwarzane z odmiany... (...), roeroczerwone wino włoskie DOC z regionu Piemont wytwarzane z wi... (...) i dolcettowłoska odmiana czerwonych winogron uprawianych głównie w... (...), był wyznacznikiem reguł wytwarzania wina, które obowiązywały w regionie, nawet jeśli nie wszyscy równie entuzjastycznie podzielali jego poglądy. Powszechnie zwano go „geniuszem z Nieve”, od nazwy miasteczka, w którym się urodził, a jednocześnie miejsca silnie związanego z produkcją barbaresco.

Pochodził z rodziny winiarskiej i zaczynał u boku swego ojca jako piętnastolatek, tuż po wojnie. Wyniszczona piemoncka wieś żyła wtedy w wielkiej biedzie. Nikt nawet nie myślał o butelkowaniu wina, mało kto utrzymywał się tylko z winiarstwa. Mało komu również udawało się sprzedawać winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) luzem – częściej wymieniano je na inne produkty. Giacosa wybrał dziwne i nowatorskie naówczas zajęcie: zaczął pośredniczyć w handlu winogronami. Skupował je dla swojego ojca oraz dla innych, którzy chcieli robić wino. To miało wpływ na jego późniejsze sukcesy – zanim sam zabrał się za robienie wina, poznał każdą piędź ziemi w apelacjach Barolo i Barbaresco. Zaliczany był do konserwatystów, ale w słynną „wojnę o barolo” między modernistami i tradycjonalistami rzadko się angażował – stał pośrodku, szedł własną drogą. Odszypułkowywał owoce, macerował je średnio długo, nigdy nie sięgając po małe, nowe beczki. Chciał, by wino przemówiło samo. Stworzył w regionie pojęcie cru(fr.) zbiór, obszar uprawy, parcela, działka.Przeważnie n... (...).

Winiarnią Falletto, którą założył w latach sześćdziesiątych, już od dłuższego czasu zajmują się jego córka Bruna oraz długoletni konsultant i współpracownik, enolog Dante Scaglione. Roczniki stworzonych przez niego win jeszcze przez lata będą pojawiać się na międzynarodowych aukcjach.