Buldog pod młotek

Gdy w czerwcu 2012 roku zamknięto El Bulli, mekkę i najsłynniejszą restaurację molekularną świata, pojawiło się pytanie: co Ferran Adria, szef kuchni, zrobi z kolekcją win?

A problem jest niemały. Karta winlista win, którymi dysponuje restauracja. Może być skompo... (...) liczy – bagatela – 139 stron, a opisane w niej wina można zmieścić w ok. 1 600 skrzynkach. Tę ilość i różnorodność El Bulli zawdzięczało partnerowi i wspólnikowi Adrii – Juli Solerowi.

A co dokładnie skrywały piwnice restauracji? Czołówkę burgundów, win bordoskich i szampanów, bardzo silną selekcją hiszpańską. W 17 skrzynkach oczekiwał na swój moment Le Montrachet, wraz z nim Romanee-Conti 1999 (wartość jednej butelkityp butelek o różnym kształcie, pojemności i kolorze, pr...: 3 500 euro). Poza tym sherry, porto, tokaje i kanadyjskie wina lodowe.

Cała kolekcja 3-gwiazdkowej El Bulli pójdzie pod młotek Sotheby’s. Czy część zysku z licytacji zasili nowy projekt: El Bulli Foundation, organizację non-protit, mającą od 2014 roku szkolić miłośników wina: szefów kuchni, sommelierów, innych zapaleńców? Ciekawe…

Marta Śmietana