Smakosze kawy najczęściej zamawiają tak zwane „single” – kawy pochodzące z jednego rejonu lub nawet z jednej plantacji, wypalone dokładnie tak, jak sobie życzą. Single mają zazwyczaj jedną specyficzną, wyraźną nutę.
Dużo rzadziej zdarzają się takie, które z pełną odpowiedzialnością można nazwać dobrze zrównoważonymi, o bogatym bukiecie.
Single można również łączyć. Proces ten nazywa się blendowaniem lub tworzeniem blendu. Blendy robi się najczęściej, aby poprawić smak naparu i podkreślić jego specyficzne właściwości – inne dla espresso, inne dla kawy filtrowanej. Najczęściej pijane przez nas espresso to właśnie mieszanka różnych kaw. W przypadku espresso jest to szczególnie ważne, ponieważ przepuszczona przez ekspres woda pod ciśnieniem podkreśla bardzo intensywny smak kawowych ziarenek. W tym sposobie zaparzania single zazwyczaj wypadają nieciekawie, nie mają tak bogatego bukietu, a parzenie ciśnieniowe nie pozwala na wydobycie ich specyficznych nut. Dużo lepiej smakują mieszanki, w których zadbano o to, by odpowiednia była równowaga smaków.
Blend można zrobić przed paleniem lub po nim. Blend zmieszany przed paleniem to droga na skróty stosowana najczęściej przez małe palarnie, które nie mają własnej mieszanki i kupują gotową. Ten sposób popularny jest również w palarniach, które nie mają miejsca na magazynowanie osobnych worków z kawowymi singlami. Mistrzowie jednak wypalają każdą kawową jakość osobno i dopiero z wypalonych ziaren komponują blend. Metoda ta pozwala w pełni zadbać o każdy rodzaj ziaren. Różne single mają różną wielkość, wagę, wilgotność, strukturę. Inaczej zachowują się w piecu. Dla znawcy ma to znaczenie.
Wszystkie blendy Cavallo tworzone w Consonni, czyli Espresso Royal, Espresso Forte i Espresso Premiere są tworzone zgodnie z procedurą zalecaną przez specjalistów. Każdy rodzaj ziarna jest wypalany osobno, a dopiero potem mieszany w odpowiednich proporcjach. Tworząc kawy Cavallo, ściśle przestrzegamy profesjonalnych standardów, jednak najbardziej surowe kryteria to gusta naszych klientów. Dlatego zawsze podkreślamy, że dobry blend to nie taki, który jest owiany legendą, i nie taki, który kosztuje więcej albo zdobywa nagrody. To taki, który nam najbardziej smakuje.