Cheddar z Wąwolnicy

Cheddar z Wąwolnicy

 

Dzięki dwójce uciekinierów z korporacji Lubelszczyźnie znacznie dziś bliżej do hrabstwa Somerset. Kiedy dziesięć lat temu postanowili zostawić wszystko i rozpocząć życie na wsi, nic nie zwiastowało jeszcze serowej rewolucji.

 

Fot. Mleczna DrogaAnna Łuczywek i Rafał Duszyński postanowili wyjechać do biodynamicznego gospodarstwa w angielskim Sussex i tam uczyć się podstaw hodowli zwierząt i przetwórstwa mleka. W czasie ich pobytu z pracy zrezygnował główny serowar, więc po dwóch miesiącach zostali zmuszeni sami produkować bodaj najsłynniejszy angielski ser! Poradzili sobie znakomicie. Po powrocie do Polski kupili gospodarstwo w gminie Wąwolnica i parę krów rasy Jersey. Hodowla stopniowo się rozwijała. Cheddar z Mlecznej Drogi to twardy, dojrzewający ser z krowiego mleka. W porównaniu z angielskim oryginałem dojrzewa krócej, bo od 3 do 6 miesięcy. Nasz klimat sprawia, że po rocznym dojrzewaniu ser byłby zbyt suchy. Proces dojrzewania przebiega w bawełnianym materiale, a tajemniczy proces cheddaryzacji – krojenia i przekładania bloków masy serowej niczym nie różni się od stosowanego w Anglii. Krowy karmione są wyłącznie trawą z pastwiska, a zimą sianem i kiszonką. Ma to wpływ na kolor i smak sera. Z tego wyśmienitego sera korzystali m.in. Wojciech Amaro(wł.) gorzki.. czy Adam Chrząstowski.
Spocona tłusta bryła sera wygląda niezwykle apetycznie. Cheddar urzeka delikatną słodyczą ze słonym posmakiem oraz karmelową kruchością. Jeśli piwo to APA, IPA lub pilsner, jeśli winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) to zdecydowanie shirazfrancuska odmiana czerwonych winogron uprawianych głównie ... lub chardonnayfrancuska odmian białych winogron, jedna z najbardziej rozp... (...). Świetnie się sprawdzi również cydr.

Gdzie: Wąwolnica, województwo lubelskie  (ok. 267 km z Krakowa)
Cena – 50 zł/ kg