Chleb i wino w Krakowie

Na krakowskim Kazimierzu znów będzie pachniało świeżym chlebem i innymi rarytasami regionalnej kuchni.

Już dziesiąty raz Stowarzyszenie Małopolska Izba Produktów Regionalnych, Tradycyjnych i Ekologicznych zaprasza na plac Wolnica na Święto Chleba. Jubileuszowa edycja pod hasłem Chleb i winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) zaprezentuje bogatebogate – termin degustacyjny na określenie wina, w który... (...) tradycje krakowskich piekarzy, niepowtarzalny smak krakowskich wypieków i odtwarzane z pietyzmem winiarskie tradycje Małopolski. Przewodnikami w podróży po kulturze kulinarnej regionu będą jego wielcy znawcy i miłośnicy, redaktorzy Mieczysław Czuma i Leszek Mazan.

Wśród degustowanych i sprzedawanych produktów pojawią się zarejestrowane w Unii Europejskiej małopolskie specjały takie jak: chleb prądnicki, krakowski obwarzanek, wyborna kiełbasa lisiecka, karp zatorski, znakomite sery – bryndza podhalańska i oscypek oraz inne, mniej utytułowane, ale równie wspaniałe przysmaki. W tym roku gościem specjalnym będzie wino z małopolski, m.in. z winnicy Uniwersytetu Jagiellońskiego. Sobotni wieczór uświetni koncert muzyki wiedeńskiej „Kobieta, Wino i Śpiew” Orkiestry Straussowskiej Obligato.

X Święto Chleba, Kraków, pl. Wolnica, 8 i 9 czerwca 2013, od godz. 9.00

Program do pobrania