„Do sakramentu małżeństwa potrzebne są następujące kwalifikacje: pełnoletniość, wolna a nieprzymuszona wola i… 365 obiadów za 5 złotych Ćwierczakiewiczowej” – pisał ponad wiek temu Bolesław Prus.
Parafrazując słowa mistrza, postuluję, by każdy maturzysta wraz ze świadectwem tzw. dojrzałości otrzymywał w prezencie książkę Polak NieNażarty. Całkiem poważnie.
Gosia Molska, dziennikarka znana z telewizyjnych programów kulinarnych, stworzyła bowiem prawdziwą encyklopedię polskiej tradycji okołokuchennej. Formuła z krótkimi zabawnymi komentarzami, dużymi ilustracjami i quizami wydaje się przyjazna także dla wychowanej na SMS-ach i piktogramach młodzieży. Co i dlaczego jadano kiedyś, jak wygląda kulinarna teraźniejszość Polski, począwszy od regionalnych skarbów z najdalszego jej zakątka, na znanych i mniej znanych artystach smaku skończywszy – każda strona tej starannie wydanej książki przynosi niespodzianki i wiedzę, którą warto posiąść. A potem błysnąć w towarzystwie znajomością słowa entremetier, umiejętnością odróżnienia ryby świeżej od nieświeżej czy sposobem na przyrządzenie sabelwonu.
Nażarty czy poważnie głodny czytelnik obojętny wobec powyższych treści pozostać nie może. A książka zadowoli i lubiących czytać (więcej tu reportażu i historii niż przepisów) i lubiących gotować. Inspiracji wystarczy wszystkim na więcej niż 365 obiadów.
Polak NieNażarty.
Kawał opowieści o polskich kulinariach i garść przepisów
Gosia Molska
Wydawnictwo Zwierciadło, 2017
Cena: 69,90 zł