Co pijają papieże

Podczas obiadu w St Mary’s College Oscott w Birmingham papież Benedykt XVI miał okazję (we wrześniu 2010 r.) spróbować kupażów Jamesa Sucklinga, szefa europejskiej części „Decantera”.

Dwa cuvées łączą w sobie grona z Kalifornii, Meksyku, Węgier, Słowenii, Roussillon i Włoch. Pierwsi mieszanek próbowali redaktorzy „Decantera” oraz Jancis Robinson. Papież będzie więc trzeci. Tworząc wina o nazwie One Wine One World Suckling tak je prezentuje: „Chciałem połączyć wina z Kalifornii i Meksyku. A potem pomyślałem – dlaczego nie zrobić wina globalnego?”

Czerwony kupaż to grenachehiszpańsko-francuska czerwona odmiana winogron, uprawiana g..., mourvèdre, cinsault z Roussillon, zinfandelczerwona odmiana winogron uprawiana głównie w Stanach Zjed..., grenache i petite syrahfrancuska odmiana czerwonych winogron uprawianych głównie ... z Meksyku oraz cabernet francczerwona odmiana winogron, jedna z bardziej rozpowszechniony... (...) z winiarni Wente w Kalifornii. A na biały składają się: zlata rebula ze Słowenii, friulano i pinot grigio z Włoch i chardonnayfrancuska odmian białych winogron, jedna z najbardziej rozp... (...) oraz sauvignon blancjedna z najbardziej rozpowszechnionych na świecie białych ... (...) z Węgier. W tworzeniu win pomagał meksykański enolog Hugo d’Acosta, który działa w Roussillon, ale związany jest też z firmą Wente.

Wina na papieski obiad zarekomendowała współpracująca z Sucklingiem Maimonides Foundation budująca relacje pomiędzy przedstawicielami trzech wielkich religii monoteistycznych.