Czas bordoskich mieszanek

Z Bartholomew Broadbentem, CEO firmy Broadbent Selections Inc rozmawia Michèle Shah

Michèle Shah: Jak postrzega potencjał winiarski Wirginii ekspert z Europy?
Bartholomew Broadbent: Przeprowadziłem się do Wirginii pięć lat temu, a dzięki mojemu entuzjazmowi dla wina staliśmy się pierwszą firmą reprezentującą winiarnie tego stanu na skalę ogólnokrajową. Reprezentuję Barboursville w każdym stanie USA poza Wirginią. Główna obserwacja z kraju i zagranicy? I świat, i sama Ameryka dostrzegły potencjał Wirginii w tym samym czasie.

Fot. Michèle ShahCzy Wirginia może konkurować z Napą?
A dlaczego miałaby to zrobić? Napa oddaliła się od swoich korzeni, kreuje własny styl – za wyjątkiem kilku miejscowych, obcych światu, przypadków. Wirginia powinna raczej pomyśleć o zmierzeniu się z Sonomą, Oregonem lub Waszyngtonem. Niemniej na tle wyżej wymienionych, to głównie Wirginia robi wina uwielbiane przez Brytyjczyków i miłośników europejskich win zamieszkujących wschodnie wybrzeże oraz wielbicieli win z Napa z lat 70. i 80.

Jakie są możliwości Wirginii, jeśli chodzi o zwiększenie eksportu?
Jakość tutejszych win zdobywa coraz większe uznanie, zatem z biegiem czasu Wirginia bez kompleksów będzie mogła konkurować z Oregonem czy Waszyngtonem. Dzięki poziomowi dzisiejszej komunikacji świat dowie się o tym niemal natychmiast i odzew będzie na pewno szybszy niż w czasach, kiedy nie znano Twittera.

Czy uważasz, że mieszanki bordoskie są bardziej przyszłościowe niż wina odmianowe?
Mieszanki bordoskie są świetne, jak zresztą orzeczono podczas szczytu Virginia Wine Summit. Ale tak jak Argentyna to malbecfrancuska odmiana czerwonych winogron uprawianych głównie ... (...), Nowa Zelandia – sauvignon blancjedna z najbardziej rozpowszechnionych na świecie białych ... (...), tak samo Wirginia powinna skoncentrować się na takich odmianach jak petit verdot, cabernet francczerwona odmiana winogron, jedna z bardziej rozpowszechniony... (...) i viognier.

Które winnice należą do Twoich ulubionych?
Barboursville. O mile wyprzedza pozostałe. Fantastyczne wina robi się tu co kilka lat, a dobre każdego roku. Inne winiarnie też produkują świetne wina, ale muszą jeszcze popracować nad powtarzalnością jakości.

Tłumaczenie: Magdalena Mirecka-Liana