Czas cykorii!

 

W uprawie znajduje się kilka form tego gatunku: cykoria sałatowa, liściowa, cykoria włoska (radicchio) oraz cykoria korzeniowa. Znana już była przez starożytnych, a w czasie wojen napoleońskich zastępowała kawę. Uważa się, że jej ojczyzną jest obecna Belgia.

 

Dostępna na rynku od listopada do kwietnia, czyli w czasie największego niedoboru świeżych warzyw. Zawiera więcej związków mineralnych i witamin niż sałata. Z jej liści przyrządzić można sałatki na ciepło i zimno, stanowi doskonałą podstawę wielu oryginalnych tapas.

Zawiera witaminy A1, B1, B2, C i PP oraz minerały: wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas, sód, mangan, miedź, cynk, jak również kwasy nikotynowy i szczawiowy. Wzmaga apetyt, wpływa korzystnie na tworzenie się czerwonych ciałek krwi, usprawnia metabolizm, przemianę tłuszczów oraz wchłanianie wartości odżywczych.

Odpowiednie składniki tej rośliny pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, a laktucyna i laktukopikryna (substancje odpowiedzialne za specyficzny, gorzkawy smak cykorii), stymulują wątrobę do wydzielania większej ilości żółci.

Cykoria świetnie komponuje się z ostrymi serami, orzechami, gruszką i pomarańczą, burakami, boczkiem, krwistym mięsem. Poniżej kilka prostych chwytów na przyrządzenie cykorii.


Łódeczki cykorii z fetą, kurczakiem i suszonym pomidorem

Składniki
10 listków z cykorii
135 g fety
40 g suszonych pomidorów w oleju słonecznikowym
100 g kurczaka
kapary w zalewie

Przygotowanie
Usmażyć pokrojony w małą kostkę filet z kurczaka, pokroić fetę i suszone pomidory w małą kostkę. Nałożyć do umytych i osuszonych listków cykorii, posypać kaparami, skropić wszystko olejem z suszonych pomidorów. Posypać świeżą poszatkowaną pietruszką.

Łódeczki cykorii ze szpinakiem i grillowanym boczkiem

Składniki
10 listków z cykorii
małe opakowanie szpinaku (mrożony)
100 g boczku wędzonego
3 ząbki czosnku
parmezan
orzeszki pinii

Przygotowanie
Usmażyć pokrojony w małą kostkę boczek, popieprzyć. Następnie usmażyć na oliwie szpinak z pokrojonym czosnkiem, nałożyć go do umytych i osuszonych listków cykorii. Posypać boczkiem i według uznania orzeszkami pinii oraz startym parmezanem.

Sałatka z cykorii, pomarańczy z orzechami włoskimi i sosem winegret

Składniki
4 cykorie
2 pomarańcze
100 g orzechów włoskich
1 łyżka oliwy z oliwek

Składniki na winegret
sok z jednej cytryny
100 ml oliwy
20 g miodu – dowolny
70 g musztardy Dijon
szczypta soli

Przygotowanie
Cykorie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, porwać liście rękami i ułożyć na talerzu. Podzielić pomarańcze na cząstki, pozbawiając je albedo (białej osłonki), zgrillować orzechy włoskie na rozgrzanej patelni z oliwą, aż się zrumienią, posypać sałatkę zrumienionymi i ciepłymi orzechami, polać całość sosem winegret i posypać kiełkami lucerny.

Przygotowanie sosu
Wymieszać mikserem musztardę, miód z solą i sokiem z cytryny. Miksując na wolniejszych obrotach, wlać powoli oliwę do otrzymania gładkiej, gęstej konsystencji, dodać pieprz według uznania.


Agnieszka Majksner jest właścicielką tapas baru La Fuente.