Czas Wina nr 50

kwiecień – maj 2011

Tematy numeru:

Chile – Życie pośrodku
Nowa Zelandia – Dalej byc nie może
Aromatyczna kolekcja – Osobliwa moc przypraw

Spis treści

AKTUALNOŚCI
Najstarsza winiarnia

FELIETONY
Jancis Robinson Korkowa zmiana kursu
Piotr Adamczewski Miasto bez bazarów…
Szymon St. Kamiński Mała dysertacja…

JUBILEUSZOWO
Dni wspaniałości wszelkiej
Nasza pięćdziesiątka
Redakcja za zamkniętymi drzwiami

CHILE – DOLINA CENTRALNA
Na gór styku
Koń w indiańskim gnieździe
Rzeka czerwona

NOWA ZELANDIA – MARLBOROUGH
Kraj Długiej Białej Chmury
Wariaci i wizjonerzy
Wyprawa po sauvignon blanc
Złowrogie pomruki Matki Ziemi
Ibbotsonowie od świętej Klary
Uczta w Krainie Kiwi
Talerz pełen przekąsek

RAPORT SPECJALNY – SHIRAZfrancuska odmiana czerwonych winogron uprawianych głównie ...
Pewne miasto w Iranie
Wielka wędrówka

SYLWETKI
Kwestionariusz Być sobą

KULTURA WOKÓŁ KIELISZKA
Młodopolskie klimaty alkoholowe
Książka
Film Dusza sznycla
Vinum profanum Czasem jednak sacrum
Winne zmysły Kiedy wino umiera

NAUKOWO I LEKKO
Skąd te bąbelki
Enologianauka o winie.Obejmuje różne aspekty jego produkcji i ocen... (...) Poprawianie Pana Boga
Zdrowie Janusowe oblicze alkoholu
Leksykon ABC wina

KULINARIA
Kawa O jakości ziarenek
Bedeker Taniec na linie
Mistrzowskie menu Dieta kontra psychologia
Nie denerwujcie świnki Przyprawione zmysły
Osobliwa moc przypraw
Moja aromatyczna kolekcja

WINNICE ŚWIATA
Austria – Styria
Krym – Massandra
Winnice Polski Miejsce z widokiem