sierpień – wrzesień 2011
Tematy numeru:
Ludwik Lewin – Talerz do bordeaux
Anglia i Walia – Wyspiarze atakują
Najstarsze odmiany – Więcej pytań niż odpowiedzi
Spis treści
AKTUALNOŚCI
Gala Urugwajska
Na językach Europy
Ameryka trzyma się krzepko
Będzie łatwiej
Wybór Redaktorów
FELIETONY
Jancis Robinson Logika po włosku
Piotr Adamczewski Nie ma potraw obrzydliwych
Paweł Gąsiorek Zawiało na biało
RPA – SWARTLAND
W cieniu gigantów
Najbardziej znani producenci
Na moje wina nikt nie czeka!
Zakochałam się w Afryce
BORDEAUX
Zamknięci w zamkach
Asy i pariasy
Jesteśmy ludźmi renesansu
Co podać do bordeaux?
RAPORT SPECJALNY – CÔTE DE NUITS
Północnym szlakiem
Vosne-Romanée – tajne przez poufne
Winny przedmiot pożądania
Kawalerowie od wina i kolacji
Żółw symbolem rozpasania
SYLWETKI
Kwestionariusz A Krakowa nie kocham
KULTURA WOKÓŁ KIELISZKA
Historie i anegdoty Orzeźwiająco i alkoholowo
Książka Gotowanie w pojedynkę
Książka Nasz patronat
Na Ozyrysa… Urocze rozczarowanie
Vinum profanum Wyznania niedoszłego…
NAUKOWO I LEKKO
Szczepić, czyli oczkować
Reportaż Bawarscy alchemicy
Enologianauka o winie.Obejmuje różne aspekty jego produkcji i ocen... (...) Tropiąc gryfy i jednorożce
Leksykon ABC wina
KULINARIA
Przyprawione zmysły
Kuleczki złota warte
Pieprzowa rodzina
Pożarski to nie Pożerski
Kawa Eksperymentując z aromatem…
Mistrzowskie menu Kulinarny kod Leonarda
WINNICE ŚWIATA
Austria – Od bramy do bramy
Lugana – Z gliny uformowane
Anglia – Made in England & Wales
Marche – Wśród rubinowych łez
Winnice Polski Dom Pérignon pod Krakowem