Czas Wina nr 53

październik – listopad 2011

Tematy numeru:

Toro – Złapać byka za rogi
Rewolucja w piwnicy – Sejfy pod ziemią
PATAGONIA – Pocztówki z końca świata

Spis treści

AKTUALNOŚCI
Z winnicy do Krynicy
Pod napięciem
Stolica światowej kuchni
Oaza dobrego smaku
Wina Wielkiego Brata

BOUTIQUE BORDEAUX
Château Margaux 2002

FELIETONY
Jancis Robinson Sztuka komunikacji
Piotr Adamczewski Targowisko brudności
Paweł Gąsiorek Zmierzyć niemierzalne
Szymon St. Kamiński Wiatrak z donkiszota

TORO
Całkiem byczy region
Bez pracy nie ma dorsza
Tinta de toro czy tempranillo?

Stare krzewy, czyli kult jednostki
Zrozumieć ziemię
Mozaika smaków
Wielka trójca
Na romańskim szlaku

PATAGONIA
Odkrywanie południa
Lis pustyni
Winnice pośród kanałów
Prosto z rusztu

RAPORT SPECJALNY – CÔTE DE BEAUNE
Na szlaku południowym
Magia słońca i księżyca
Żebraczy hotel
Na winie gotowane

PODRÓŻE
Kraina czystej zmysłowości
Wiener melange

KULTURA WOKÓŁ KIELISZKA
Między ustawą a brzegiem kielicha
Książka Jerozolima niezbadana
Karp wielonarodowy, Enoturystyka w Polsce
Vinum profanum All inclusive
Film Pijesz wodę – widzisz więcej

NAUKO I LEKKO
Zimno, ciemno i wilgotno
Jak wysłowić twą istotę napoju prastary…
Starożytne kielichy
Enologianauka o winie.Obejmuje różne aspekty jego produkcji i ocen... (...) Tropiąc gryfy i jednorożce cz. 2

KULINARIA
Patriotyzm cukiernika
Bedeker Kolacja na piechotę
Ribollita
Austriackie gadanie
Kawa Dobrze zaparzona

WINNICE ŚWIATA
Paryż – To wino wyklęte
Winnice Polski Średniowieczne tradycje