Czas Wina nr 67

luty – marzec 2014

Tematy numeru:

Sycylia – Pochwała lokalności
Gaskonia – Tu się żyje najdłużej!
Czas na (dobre) piwo

Spis treści

AKTUALNOŚCI
Pięć przystanków smaku
Człowiek Roku 2013
Imperium czekolady
Fałszerz win skazany
Polak samorodny
Kolacja z Al Bano Carrisi
Wybór Redaktorów

 

BUTIK SUPERTOSKAŃSKI
Dąbrowa pod Bolgherimiasteczko oraz niewielki nadmorski obszar i gmina w środko...

 

FELIETONY
Wojciech Gogoliński Znikający punkt…
Jancis Robinson
W najstarszym winiarskim regionie
Paweł Gąsiorek „Kamień milowy”
Piotr Adamczewski Jedzcie dorsze…

 

GASKONIA – POŁUDNIOWA FRANCJA
Wśród antenek i tannatów
Przełomy w butelce armaniaku
Pochwała spółdzielczości
Złota beczkaużywanie beczek w winiarstwie jest osobną sztuką, podobni... (...)
Kaczka i winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...)

 

SYCYLIA
„Bułka z lodami”
Odmianowa cosa nostra
Było ich trzech
Zaślubiny z rybą
Odpoczynek pod żaglami

 

CZAS NA PIWO
Czas na Piwo!
Polski szampan
Piwa świata Schwarzbier

 

KULTURA WOKÓŁ KIELISZKA
Książka
Kroniki kryminalne
Weinführer Otto Klaebisch

 

NAUKOWO I LEKKO
Zdrowie Wino i zęby – zabójczy związek?
Leksykon ABC wina

 

KULINARIA
Blogerki gotują
Karnawał i post – à la française
Slow Food Alfabet Jacka Szklarka
Osiem pięter smaku

 

WINNICE ŚWIATA
Polska – Dolnośląskie tradycje
Przerwana przechadzka