Czas Wina nr 69

czerwiec – lipiec 2014

Tematy numeru:

Bułgaria – Gigant budzi się z drzemki

Mendoza – U stóp Tupungato

Alzacja – Białe szaleństwo w sześciu odmianach

Na lato – Dla każdego coś różowego

Spis treści

AKTUALNOŚCI
Z bliska i z daleka
Cały świat próbuje nebbiolo
Sery i winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) w Sandomierzu
Dla każdego coś miłego
Bycze wieści z małej La Manchy
Burgundia w pigułce
Polskie wina i sery zagrodowe w Poznaniu
Miasto pachnące czekoladą
Wybór Redaktorów

BUTIK SUPERTOSKAŃSKI
Wespół w zespół, czyli fifty fifty

FELIETONY
Jancis Robinson Wine and Spirit Education Trust
Paweł Gąsiorek Lokalnie czy globalnie
Piotr Adamczewski Śledzę los śledzi, bo martwię się o nie

BUŁGARIA
Nie tylko Złote Piaski
Cichy bułgarski renesans
Wywrotowiec
Trifon– św. Tryfon Przycinacz, Св. Трифон Зареза... Skaleczony

ARGENTYNA
Cuda na piasku
Życie pod wulkanem
Gwiezdny posterunek
Mendoza – winiarska mekka…

RAPOT SPECJALNY – ALZACJA
W cieniu bocianich gniazd
We wsi pod zamkami
Szlakiem wielkiej alzackiej siódemki

WINA RÓŻOWA
Różowe rozmaitości
Od Loary się zaczęło
I Bóg stworzył roséfrancuski termin określający wino różowe, który zrobił... (...)
Na czym Iberia stoi?
Zinzinfandel.. pełniejszą gębą
Różowe do mięsa
Z lodem, bez cytryny

CZAS NA PIWO
Jedno ale
Piwa świata. DeuS Brut(fr.) bardzo wytrawne.Określenie stosowane wyłącznie do w... (...) des Flandres

KULTURA WOKÓŁ KIELISZKA
Książka
Kroniki kryminalne Aleksander Uciemiężony

NAUKOWO I LEKKO
Szampan z zatopionej skrzyni
Leksykon ABC wina

KULINARIA
Blogerki gotują Specjały z różą
Bedeker Wino w najlepszym towarzystwie
Jeden Ser Kozia Chałwa