Czerwony przewodnik Michelin

Ukazała się kolejna, 30. już edycja czerwonego przewodnika Michelin Main Cities of Europe, opisującego najlepsze hotele i restauracje w Europie.

Zestawienie obejmuje także dwa polskie miasta – Warszawę i Kraków. W przewodniku znalazło się 19 restauracji ze stolicy i 17 lokali krakowskich. W porównaniu z ubiegłym rokiem liczba warszawskich lokali powiększyła się, natomiast liczba krakowskich restauracji pozostała bez zmian. „Już sama obecność w przewodniku jest dla restauratorów wielkim wyróżnieniem, dlatego – mimo że żadna z polskich restauracji nie została uhonorowana jeszcze prestiżowymi gwiazdkami Michelina – polska gastronomia może być z siebie dumna”, stwierdziła Ewa Konopka, rzecznik prasowy Michelin Polska.

Przewodnik Michelina Main Cities of Europe 2011 przedstawia łącznie 1557 hoteli oraz 1771 restauracji. W skład omówionych lokali wchodzi 239 wyróżnionych symbolem Bib Gourmand, który symbolizuje miejsce, gdzie można zjeść dobre jedzenie w rozsądnej cenie. Poza tym zaprezentowanych jest 15 trzygwiazdkowych restauracji, 58 dwugwiazdkowych oraz 284 wyróżnione jedną gwiazdką, a także 23 puby z dobrym jedzeniem i 34 tapas bary.

Michelin Polska, 23 Marca 2011