Dão, Douro, Duero

tekst ukazał się w „CW” 97, luty – marzec 2019 | kup ten numer | prenumerata | e-wydanie

Portugalia, dolina rzeki Douro | fot. hermitis / shutterstock
Portugalia, dolina rzeki Douro | fot. hermitis / shutterstock

Medalowe wina z Dão i Douro

Cały projekt zaczął się, a był to w sam raz koniec poprzedniego stulecia, od Quinta Picos do Couto. Dziś winnica ta, zlokalizowana w gminie Tabua, rozrosła się do 35 hektarów, a wszystko dzięki staraniom powstałej ostatecznie w 2005 roku firmy Tavfer Vinhos, która zamarzyła sobie stworzyć tu kolebkę win nowoczesnych, nadążających za powszechnymi na rynku trendami, wbrew skostniałym zasadom regionu Dão. Dziś wina Picos do Couto, szczególnie w swoich świetnych wydaniach z końca ubiegłej dekady, święcą tryumfy na międzynarodowych konkursach winiarskich. Picos do Couto Grand Reserve w rocznikach 2009 i 2010 zdobyły m.in. złote medale Concours Mondial de Bruxelles.

Quinta do Serrado Tinto Reserva
Quinta do Serrado Tinto Reserva | zobacz w sklepie

Innym doskonałym nabytkiem Tavfer Vinhos jest Quinta do Serrado zlokalizowana w Penalva do Castelo, jednym z najciekawszych i najbardziej historycznych zakątków winiarskich Dão. Winiarnia zmodernizowana w latach 80. ubiegłego wieku przez spółkę Carvalho Ribeiro & Ferreira zyskała lokalny i światowy rozgłos, by następnie na jakiś czas popaść w rozmaite biznesowe kłopoty. Tavfer Vinhos przywróciła ją do życia dzięki gruntownej przebudowie piwnic, winiarni oraz zmianom wprowadzonym w samych winogradach. Dziś tu właśnie przerabia się wszystkie owoce zbierane przez firmę w Dão niezależnie od własnych otaczających winiarnię siedmiu hektarów najstarszych winnic, z których powstają takie perełki jak Quinta do Serrado Reserva (rocznik 2010 otrzymał Wielki Złoty Medal w Concours Mondial de Bruxelles).

Identyczne medale otrzymały także wina Duvalley Reserva 2010, a wcześniej Gran Reserva 2007, wytwarzane w trzeciej należącej do Tavfer Vinhos posiadłości, czyli Quinta das Braceiras w Vila Nova de Foz Côa, w regionie Douro, a dokładnie w jego położenej najdalej na wschód i najcieplejszej części (Górne Douro).

grafika © Czas Wina
grafika © Czas Wina

Tam, gdzie Douro zmienia się w Duero

Jeszcze dwadzieścia lat temu mało kto uprawiał tu winoroślVitis vinifera.., choć gaje oliwne porastały niemal pustynny krajobraz Górnego Douro od setek, a może i tysięcy lat. Mało kto, ale jednak: już w 1997 roku Celso Madeira, emerytowany inżynier, wykupił co bardziej obiecujące stare winnice i dosadził sporo nowych. Tak powstała CARM, czyli Casa Agrícola Roboredo Madeira.

Syn Celso, Filipe, właśnie przymierzał się do specjalizacji po ukończonych studiach medycznych, kiedy dowiedział się od ojca, że zamiast leczyć pacjentów, będzie robił oliwę i winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...). Portugalia straciła lekarza, ale Górne Douro zyskało prężną, świetnie działającą spółdzielnię winiarską, jedną z pierwszych w regionie, która dziś skupia takie posiadłości jak Urze, Bispado, Marvalhas, Calabria, Côa czy Verdelhas.

Picos do Couto Grande Reserva Tinto
Picos do Couto Grande Reserva Tinto | zobacz w sklepie

Maleńka Almendra (sklep, warsztat samochodowy, kaplica, cukiernia, i tyle) wydaje się istnieć wyłącznie po to, by CARM miało jakiś sensowny adres. To ostatnia miejscowość w pięknej i potężnej dolinie Douro. Kilkanaście kilometrów krętą Rua do Prado Pequeno i jesteśmy w Hiszpanii, a rzeka Douro zmienia swoją nazwę na równie skądinąd znane Duero. Latem temperatury sięgają tu 45°C w cieniu, choć cień niełatwo tu znaleźć. Zimą spadają do 10–12°C – klasyka skrajnie kontynentalnego klimatu, w którym winorośle, jeśli przetrwają upały, mają szanse dać piękne, bogatebogate – termin degustacyjny na określenie wina, w który... (...) w cukier i aromaty owoce. Na szczęście winnice CARM ułożyły się na rozmaitych wysokościach bezwzględnych – odmiany mniej ciepłolubne dojrzewają na 500–650 metrów n.p.m., co daje im nieco więcej czasu na wytworzenie pełnej struktury aromatycznej. Gleby są tu ubogiedegustacyjne określenie wina, w którym nagromadzenie iloś... (...), skaliste, podłoża granitowe z przebijającymi się gdzieniegdzie wapieniem i gliną, najczęściej strome, układające się w widowiskowe i znane nam właśnie z tej części Douro tarasy.

Najstarsze winnice mają już ponad 100 lat, a właśnie do jednych z najbardziej wiekowych należy Quinta da Urze, położona na granicy regionu Douro i sąsiedniej Beira Interior. To tu powstają fantastycznie złożone i nadzwyczaj eleganckie czerwone wina spod znaku Vinha da Urze. Finezję zawdzięczają 650 metrów n.p.m., wschodniej wystawie nieco chroniącej przed spiekotą południowego słońca, ale także łupkowo-granitowym glebom z odrobiną kwarcytu.

grafika © Czas Wina
grafika © Czas Wina