Dobra i zła rioja

Coraz większa ilość kiepskiej jakości wina produkowanego w Riojahiszp. czer. DOCa z regionu Rioja, prod. z wszystkich czerw.... (...) martwi niektórych tamtejszych producentów.

– Sprzedawanie win klasy gran reserva w cenie poniżej 10 euro niszczy nasz wizerunek – mówił w wywiadzie dla „The Drinks Business” Jesus Madrazo z winnicy Contino. – Większości producentów zależy teraz wyłącznie na dużym eksporcie i dużych zyskach. – Z drugiej strony barykady są młodzi producenci, którzy coraz bardziej skupiają się na tworzeniu win regionalnych, odzwierciedlających lokalne terroir. Według Madrazo ten trend może uratować Rioję przed losem Bordeaux i tamtejszym brakiem charakterystycznych dla regionu dobrych średniej klasy win w przystępnych cenach. – Wina z Alavesy, Alty i Baja posiadają bardzo różne cechy – dodaje. Sam jest twórcą pierwszego wina w 100 proc. zrobionego ze szczepu graciano, który uprawia w okręgu RiojaLa Rioja – Hiszpania – reg. winiarski w pn.-środ. Hiszp... Alavesa na 11 hektarach, produkując zaledwie 5 tysięcy butelek rocznie.

Łukasz Wojnarowicz