Udało mi się dotrzeć tylko na ostatni dzień tegorocznego Enoexpo w Krakowie, ale był to dzień bardzo wypełniony i ciekawy. Rozpoczęłam o 10.30 seminarium Medalowe Roséfrancuski termin określający wino różowe, który zrobił... (...), w czasie którego Michał Bardel, pomysłodawca i organizator konkursu, zaprezentował jedenaście win nagrodzonych w tegorocznej edycji złotymi i srebrnymi medalami.
Wszystkie kolory rosé
International Rosé Championship to jedyny w Polsce i jeden z trzech na świecie międzynarodowy konkurs win różowych. Wśród jury składającego się ze znanych krytyków winiarskich, sommelierów i enologów znajduje się aż trzech Masters of Wine (wśród nich Elizabeth Gabay, najbardziej chyba uznana rozpoznawana znawczyni win różowych, Angielka mieszkająca w Prowansji, autorka kultowego przewodnika Rosé. Understanding the pink(ang.) różowy.. wine revolution) a także polski Master Sommelier, Adam Pawłowski.
Wina były zaprezentowane od najjaśniejszych do najciemniejszych w kolorze; pierwsze winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...), tegoroczny zwycięzca, Sidewood Isabella Rosé Méthode Traditionelle 2013, eleganckie musujące wino z południowej Australii, zrobione w 60 procentach z pinot noirPinot noir należy do wielkiej rodziny rodziny pinotów i&nb..., w a 40 procentach z chardonnayfrancuska odmian białych winogron, jedna z najbardziej rozp..., produkowane metodą klasyczną było bladoróżowe, przedostanie (ostatnie było jaśniejsze w barwie, za to było winem słodkim) wino z Kachetii w Gruzji wręcz rubinowe, prawie czerwone. W bardzo interesujący sposób pokazywało to wachlarz możliwości rosé; to jak bardzo może się różnić jeśli chodzi o barwę, aromat, smak, charakter; z jak różnych szczepów i jak różnymi metodami może być produkowane.
ENOksiążka nie tylko dla kucharek
Po seminarium miałam wielką przyjemność poprowadzić rozmowę w ramach cyklu ENOksiążka z Łukaszem Modelskim, autorem niedawno wydanej książki Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek. Jest to obowiązkowa pozycja dla każdego, kto interesuje się literaturą, jedzeniem i winem. Po siedmiu latach prowadzenia programu ,,Droga przez mąkę” w radiowej Dwójce Łukasz dokonał wyboru 50 najbardziej literackich i najbardziej interesujących rozmów. Pokazują one, jak często kulinaria odgrywają niebagatelną rolę w literaturze oraz stanowią skrzące się erudycją i humorem źródło ciekawostek, anegdot i przepisów.
O 13.30 odbyło się wręczenie nagród w konkursie na Winiarski Blog Roku 2019. Zwycięzył Damian Buraczewski i jego blog SlovVine. Wyróżnienia zdobyły blogi Literki Butelki Kilometry oraz nadwakieliszki.com. Blogiem internatutów zostały niewinnepodroze.pl.
Następnym punktem programu była rozmowa Michała Bardela z osobą, która dla większości piszących po polsku o winie stanowi inspirację, wzór i nieustanny punkt odniesienia, czyli z Markiem Bieńczykiem. Można się z niej było dowiedzieć o początkach miłości Bieńczyka do wina, która przebija przez Wszystkie kroniki wina, i o jego śnie o winie idealnym.
Oprócz zdobycia informacji i posłuchania ciekawych rozmów na Enoexpo można było oczywiście spróbować win. Dużo czasu spędziłam przy stoisku Niemieckiego Instytutu Wina oraz przy winach polskich, których na targach było sporo. Sporo także było włoskich producentów – wśród nich wyróżniały się bardzo dobre i interesujące ekologiczne wina z winnicy Ceraudo w Kalabrii.