ENOksiążka na ENOEXPO 2019

ENOksiążka

ENOksiążka, czyli autorzy książek o winie i sztuce stołu na Targach Horeca i Enoexpo w Krakowie.
Zaprasza magazyn „Czas Wina” i Butik Winomana

Szansa na spotkanie z autorami najlepszych książek o winie i sztuce stołu. Chcesz zadać pytanie? Opowiedzieć o swoich wrażeniach z lektury? Zdobyć autograf albo selfie z pisarzem? Nie przegap okazji! Przyjdź na stoisko: E0. Książki do kupienia w specjalnej cenie!

Środa, 20 listopada 2019

11.00–12.00 Portugalia do zjedzenia – Bartek Kieżun. (ENOksiążka, scena główna HORECA)

Bartek Kieżun Portugalia do zjedzenia

Spotkanie, którego tematem będą przenikające się wątki kuchni i kultury Portugali. Spotkanie poprowadzi szefowa redakcji magazynu „Czas Wina” Justyna Korn-Suchocka

Bartek Kieżun – dziennikarz i bloger kulinarny, podróżnik, fotograf. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania – kucharz. Gotuje i karmi, prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych. Jego bestsellerowa książka Italia do zjedzenia została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018 za najlepszy przewodnik kulinarny roku oraz była nominowana do Gourmand World Cookbook Awards.

Czwartek, 21 listopada 2019

12.30–13.30 Korek czy zakrętka – Michał Bardel (ENOksiążka, scena główna HORECA)

Michał Bardel korek czy zakrętka

Rozmowę o winie, winnym pisaniu i roli anegdoty w uczeniu o winie poprowadzi sommelier i redaktor magazynu „Czas Wina” Wojciech Giebuta.

Michał Bardel – redaktor naczelny magazynu „Czas Wina”, wykładowca akademicki, sędzia międzynarodowych konkursów winiarskich, autor książki Zbrodnia i wina i współautor cyklu Wiedza o winie. Korek czy zakrętka to lekki i dowcipny przewodnik pełen historii i anegdot, podpowiadający m.in. jak wybierać wina, jak je degustować i jak zrozumieć fenomen wina.

14.00–15.00 Europa na winnych szlakach Tomasz Prange-Barczyński (ENOksiążka, scena główna HORECA)

Tomasz Prange-Barczyński Europa na winnych szlakach

O ciągłej potrzebie odkrywania nowych winiarskich szlaków z Tomaszem Prange-Barczyński rozmawiać będzie Wojciech Giebuta, szef firmy Podróże z winem i redaktor magazynu „Czas Wina”

Tomasz Prange-Barczyński – znany dziennikarz i krytyk winiarski, zabiera czytelników w podróż po winnicach Europy. Pokazuje winiarzy i winnice w kontekście kultury i historii poszczególnych regionów. Szlak jego podróży wiedzie przez trzynaście europejskich krajów aż do… Polski.

Piątek, 22 listopada 2019

12.00-13.00 Droga przez mąkę – Łukasz Modelski (ENOksiążka scena główna HORECA)

Łukasz Modelski Droga przez mąkę

Co jada szatan u Bułhakowa? Jak gotuje Julian Barnes? Czy przy politycznych dysputach lepiej sprawdza się piwo smichovskie Jaroslava Haška, a może czerwone winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) Rolanda Barthes’a? Te i inne pytania zada Karolina Rychter, dziennikarka współpracująca z magazynem „Czas Wina”

Łukasz Modelski – mediewista z wykształcenia i dziennikarz z zawodu. Studiował w Warszawie, Poitiers i Paryżu. Lubi jeść i pić – czyni to zawodowo. Pisuje felietony do magazynu „Czas Wina”, prowadzi literacko-kulinarną „Drogę przez mąkę” w radiowej Dwójce i rozmawia z szefami kuchni na świecie. Autor Dziewczyn wojennych, Fotobiografii PRL, Kuchni na plebaniiPiątego smaku. Rozmów przy jedzeniu. Po siedmiu latach prowadzenia kultowej „Drogi przez mąkę”, Łukasz Modelski wybrał 50 najbardziej literackich spośród przeprowadzonych rozmów, nadając nowy sens pojęciu „literatura dla kucharek”.

13.30 Blog Roku magazynu „Czas Wina”

Wręczenie nagród najlepszym blogom o winie. Nagrody książkowe dla głosujących (więcej informacji).

14.00–15.00 Wszystkie kroniki wina – Marek Bieńczyk (ENOksiążka scena główna HORECA)

Marek Bieńczyk Wsyzstkie kroniki wina

Wielowątkowy dialog z jednym z najlepszych twórców współczesnej polskiej prozy poprowadzi redaktor naczelny magazynu „Czas Wina” Michał Bardel.

Marek Bieńczyk – znany pisarz, laureat Nagrody Literackiej Nike 2012, admirator i znawca win burgundzkich z pasją, ale też z humorem i dystansem opowiada o winie na różne sposoby. Przyjemność płynąca z wina polega nie tylko na degustowaniu, na duchowych uniesieniach czy na poznawaniu tajników produkcji. Równie ważna jest gawęda, opowieść, dla której wino jest to głównym tematem, to pretekstem. Jak pisze autor, „nie musimy przecież kochać Laury, by czytać sonety Petrarki do Laury. Innymi słowy: można pić tylko słowa”.


Na stoisku ENOksiążki do kupienia także:

  • Gościnność, czyli najlepszy poradnik dla restauratorów i managerów restauracji pióra dziennikarki Patrycji Siwiec i sommeliera Adama Pawłowskiego MS.
  • Wiedza o winie, tom I i II, niezastąpione źródło wiedzy dla zgłębiających tajniki świata wina studentów, sommelierów i pasjonatów wina autorstwa duetu Michał Bardel i Wojciech Gogoliński.
  • Kurs wiedzy i winie nowe polskie wydanie bestselleru Kevina Zraly’ego ze specjalnym rozdziałem poświęconym winom polskim
  • Jak zostać znawcą win w 24h genialny przewodnik napisany przez najsłynniejszą dziennikarkę winiarską świata Jancis Robinson

ENOksiążka