ENOksiążka, czyli spotkania z autorami książek o winie i sztuce stołu, zagości już po raz drugi na Targach Enoexpo w Krakowie. W tym roku, ze względu na sytuacje epidemiczną, spotkania odbędą się online. Zapraszamy do rozmowy z czterema autorami, którzy w ramach cyklu ENOKSIĄŻKA przedstawią swoje premierowe książki. Można je obejrzeć na platformie Clickmeeting (linki niżej) lub na profilu Targów Enoexpo oraz Czas Wina na Facebooku.
Środa, 4 listopada 2020, 14.30
Mokra robota. Sensacyjnego przewodnika po winach świata ciąg dalszy
Michał Bardel – PREMIERA LISTOPAD 2020
Po sukcesie książki Zbrodnia i wina przyszedł czas na jej kontynuację. Mokra robota to zbiór opowieści o winie, do których przyczynek stanowią anegdoty kryminalne związane z winiarskim światem oraz półświatkiem. O zawiłych związkach wina i kryminalistyki oraz winnych fascynacjach z Michałem Bardelem rozmawiać będzie Karolina Rychter.
Michał Bardel – redaktor naczelny magazynu „Czas Wina”, wykładowca akademicki, kierownik studiów Wiedza o winie Collegium Civitas, sędzia międzynarodowych konkursów winiarskich, autor książek Zbrodnia i wina, Korek czy zakrętka oraz współautor cyklu Wiedza o winie.
Spotkanie można zobaczyć tutaj
Czwartek, 5 listopada 2020, 14.30
Kuchnia i winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...). O sztuce łączenia win z potrawami
Wojciech Giebuta – PREMIERA LISTOPAD 2020
Wino domaga się towarzystwa dobrego jedzenia – ta idea od lat przyświeca autorowi książki Kuchnia i wino, w której znaleźć można 26 kompletnych menu kolacji z winami dobranymi do każdej z ponad 100 prezentowanych potraw. O ciągłej potrzebie odkrywania nowych połączeń i smaków z Wojciechem Giebutą rozmawiać będzie Łukasz Modelski.
Wojciech Giebuta – historyk sztuki z wykształcenia, dziennikarz z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem w podróżach winiarskich po całym świecie, uznany wykładowca wiedzy o winie, znawca kuchni i opery. Od wielu lat komponuje autorskie kolacje z winem, podczas których opowiada nie tylko o tym co na stole. Prywatnie świetny szef we własnej kuchni.
Spotkanie można zobaczyć tutaj
Piątek, 6 listopada 2019, 14.30
Przewodnik po polskim winie
Maciej Nowicki, Tomasz Prange-Barczyński – PREMIERA GRUDZIEŃ 2020
Maciej Nowicki i Tomasz Prange-Barczyńskim z magazynu „Ferment”, opowiedzą o premierze długo oczekiwanego Przewodnika po polskim winie.
Zobacz nasze e-booki:
- Jak zostać znawcą win w 24h genialny przewodnik napisany przez najsłynniejszą dziennikarkę winiarską świata Jancis Robinson
- Wiedza o winie, tom I niezastąpione źródło wiedzy dla zgłębiających tajniki świata wina studentów, sommelierów i pasjonatów wina autorstwa duetu Michał Bardel i Wojciech Gogoliński.
Szukasz książek o winie i kuchni? Polecamy BUTIK WINOMANA
Gościnność, czyli najlepszy poradnik dla restauratorów i managerów restauracji pióra dziennikarki Patrycji Siwiec i sommeliera Adama Pawłowskiego MS.
Wiedza o winie, tom II, niezastąpione źródło wiedzy dla zgłębiających tajniki świata wina studentów, sommelierów i pasjonatów wina autorstwa duetu Michał Bardel i Wojciech Gogoliński.
Kurs wiedzy o winie – nowe polskie wydanie bestselleru Kevina Zraly’ego ze specjalnym rozdziałem poświęconym winom polskim.