Florencja w kieliszku

Florencja w kieliszku

 

Florencja – renesansowa siedziba kochających przepych (i winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...)) Medyceuszy jest jednym z najchętniej odwiedzanych przez turystów miast Europy. Przyciągają ich nie tylko wspaniałe pałace pełne cennych dzieł sztuki, ale i włoskie dolce(wł.) słodki.. vita, którego elementem jest smaczna, toskańska kuchnia i wino.

 

Mimo że miasto jest stolicą słynnej ze znakomitych win Toskanii, większość dobrych enotek i wine barów rozproszonych jest w mniejszych miastach i miasteczkach toskańskich. Jednak i w samej Florencji oddany miłośnik włoskiego wina znajdzie kilka interesujących lokali, gdzie będzie mógł kupić kieliszek wina bez konieczności konsumpcji posiłku, jak często ma to miejsce w przypadku włoskich restauracji posiadających bogatebogate – termin degustacyjny na określenie wina, w który... (...) listy win serwowanych niestety jedynie do potraw.
Przykładem tych ostatnich jest najsłynniejsza florencka restauracja ENOTECA PINCHIORRI przy Via Ghibellina 87 (www.enotecapinchiorri.com), od lat w gwiazdkowej klasyfikacji Michelin. Posiada w swej liście win około 4 tys. pozycji z całego świata (wciąż uzupełniana piwnica właściciela Giorgio Pinchiorri ma około 100 tys. win).
Jak przystało na kraj winiarski, we Włoszech niemal wszystkie bardziej czy mniej pospolite bary serwują wino na kieliszki. Jest to najczęściej najbardziej komercyjne wino bazowegotowe wino, które – po odpowiednim przygotowaniu (np. do... (...) lokalnego producenta, choć zdarzają się wyjątki. Często poza możliwością degustacji wina zgłodniali turyści kuszeni są gastronomicznymi specjałami w toskańskim stylu. W proponowanej klasyfikacji nie ma lepszych ani gorszych lokali, gdyż wizyta w każdym z nich to odrębna winiarska przygoda.

CASA DEL VINO(wł.) wino..
Via dell’Ariento 16 r
www.casadelvino.it
Godziny otwarcia: 9.30–19.30

Ten maluteńki lokal znajdujący się na tyłach targowych stoisk słynnego targu San Lorenzo powstał w 1880 r. jako najstarsza w tym mieście vineria, czyli sklep i bar z winami. Dziś jest jedynym reliktem powszechnych niegdyś we Florencji lokali serwujących, od wczesnych godzin rannych, miejscowe wino wraz z sycącą toskańską przekąską na zimno. Zniknęły one z centrum tego miasta przeszło 20 lat temu wraz z nadejściem komercyjnej turystyki, a wiele z nich przekształciło się w bardziej kasowe restauracje. Od 30 lat ten jednostolikowy lokal pozostaje pod czujną kuratelą winiarskiego pasjonata Gianniego Miglioriniego, trwającego na posterunku za ladą wraz z żoną i jednoosobowym personelem. Przy kieliszku dobrego sangiovesewłoska odmiana czerwonych winogron.Jest to jedna z najważn... (...) (najlepiej od toskańskiego mikroproducenta i w rewelacyjnej jak na Florencję cenie 1,5 euro) można przekąsić smaczną sałatkę ze słynnymi florenckimi flaczkami trippa. W jego Domu Wina nie znajdziecie uznanych za niegodne tego miejsca Frescobaldich, Antinorich i Fonterutolich. Uwaga: pod lokalikiem znajduje się piwniczka właściciela z bezcennymi piemonckimi baroloczerwone wino włoskie DOCG z regionu Piemont, produkowane z....

PITTI GOLA E CANTINA
Piazza Pitti 16
www.pittigolaecantina.com
Godziny otwarcia: 13.00–24.00

Ten wine bar, posiadający w swym herbie majestatycznego lwa ze znajdującej się naprzeciw imponującej fasady Pałacu Pitti, to jedyne w samym centrum Florencji miejsce serwujące wino w sposób naprawdę godny światowych lokali, co należy tu raczej do rzadkości. Nie znajdziecie tam z pewnością prostych win da tavola tak popularnych w wielu włoskich barach, średnia cena kieliszka wina to 7 euro, a za smaczne, ręcznie robione spaghetti pappardelle z mięsnym sosem ragu zapłacicie 13 euro. I w tym lokalu nie schodzą ze swego „posterunku” właściciele – z dumą zaprezentują wam imponującą listę blisko 10 tys. win zakupionych przez nich kilka lat temu od rodziny jednego z toskańskich kolekcjonerów. W stałej ofercie mają jedno chianti classico lub brunello z lat 70., 80. lub 90. w cenie 11 euro za przyzwoity 150-mililitrowy kieliszek.

ENOTECA FUORIPORTA
Via Monte alle Croci 10 r
www.fuoriporta.it
Godziny otwarcia: 12.30–0.30 (zimą zamknięte w godz. 16.00–19.00)

„Za Bramą” to najlepszy i największy florencki wine bar w bezpośrednim sąsiedztwie historycznego centrum. Znajdujący się u podnóża wzgórza Michelangelo, z którego placu roztacza się najpiękniejsza panorama Florencji, posiada w swej wciąż aktualizowanej ofercie około 500 win z całych Włoch. Około 30 z nich serwowanych jest na kieliszki w cenie 3–8 euro. Obszerny, posiadający zewnętrzny ogródek lokal, powstał w 1987 roku w miejscu dawnej Fiaschetteria, czyli sprzedaży lokalnych win i likierów, i dziś, poza winem, specjalizuje się w kreatywnych maxi crostini(chrupiące kanapki z białego pieczywa) i bruschettach (grillowany chleb ze smacznym obkładem). Jego twórca i obecny współwłaściciel Andrea Conti dba o to, aby w jego lokalu, odwiedzanym nie tylko przez turystów, ale i wielu młodych Florentczyków, pojawiały się dobre wina i gastronomiczne specjały z innych rejonów Włoch.

COQUINARIUS
Via delle Oche 15 r
Godziny otwarcia: 12.30–15.30 i 18.00– i do ostatniego klienta

Niezobowiązująca atmosfera tego „wielofunkcyjnego” lokalu, położonego dwa kroki od katedry, zagwarantuje znakomity odpoczynek po heroicznych wysiłkach w zdobywaniu pobliskich wież florenckiego Duomo i Baptysterium Giotto. W winiarskiej ofercie COQUINARIUS nie ma komercyjnych win żadnego z wielkich producentów, a jedynie (i na szczęście) dobry i wciąż zmieniający się wybór win pochodzących od włoskich mikroproducentów, których z przyjemnością wynajdują oddani swej winiarskiej pasji czterej młodzi wspólnicy na stale pracujący w tym barze. W często zmieniającej się ofercie tego istniejącego od 14 lat lokalu znajduje się od 150 do 300 win, w tym około 12 rozlewanych na kieliszki w cenie 4–6 euro.

DEI FRESCOBALDI
Via de’Magazzini 2–4 r (wejście do wine baru od Via Condotta)
www.deifrescobaldi.it
Godziny otwarcia: 12.00–15.00 i 17.00–23.30 (nieczynne w sierpniu)

Po męczącej wizycie w Palazzo Vecchio(wł.) stare.. i Galerii Uffizi warto zatrzymać się w małym, zacienionym ogródku wine baru słynnej winiarskiej rodziny Frescobaldich znajdującego się po drodze do pełnego gotycko-renesansowych ciekawostek Muzeum Bargello. Choć wizyta w luksusowym lokalu posiadających 1100 hektarów winnic Frescobaldich (pozostałe DEI FRESCOBALDI znajdują się na rzymskim lotnisku Fiumicino, w londyńskim Harrodsie i w Miami Beach) nie należy do najtańszych, to warto zatrzymać się tam na degustacji profesjonalnie serwowanych, potrójnych Flights. Poza klasykami z Brunello di Montalcino i supertoskanami na czele znajdziemy wśród nich również interesujące wina z friulańskiej posiadłości Frescobaldich „Attems” (ribolla gialla, friulano i pinot bianco) w cenie 18 euro za degustacyjne „trio”. Średnia cena kieliszka wina wynosi 6 euro, ale degustacja Ornellai z 2009 r. to już koszt 38 euro. Miks zimnych bruschette i crostini od Frescobaldich to wydatek 9 euro, ale w części restauracyjnej lokal oferuje również bardziej wyszukane dania, np. makaron tagliolini z czarną truflą w cenie 22 euro.

CANTINETTA ANTINORI
Piazza Antinori 3
www.cantinetta-antinori.com
Godziny otwarcia: 12.30–14.30 i 19.00–22.30 (nieczynne w soboty i niedziele)

Florencki, historyczny lokal Markizów Antinori, zajmujących się od 26 pokoleń produkcją i dystrybucją wina, mieści się na parterze XV-wiecznego pałacu Antinori, od wieków przez nich zamieszkanego i będącego główną siedzibą firmy. Poza Florencją Antinori posiadają podobne lokale w Zurychu, Wiedniu i Moskwie. Lokal oferuje bogaty wybór win tego producenta (wraz z chilijskimi Maipo Valley) i kojarzony jest od dawna z podawanymi w formalnej atmosferze, wyrafinowanymi, dość drogimi specjałami toskańskiej kuchni. Miłośników gastronomicznych rarytasów urzekną z pewnością dania przygotowane na bazie produktów pochodzących z posiadłości Antinorich, np. sery z Castello della Sala czy wędliny z mięsa toskańskiej rasy świn cinta senese z nadmorskiego Guado al Tasso – wszystkie podawane z wysokogatunkową oliwą z oliwek Antinori.