Już w najbliższą niedzielę, najważniejszy wieczór w roku dla polskiego świata gastronomicznego, prawdziwe święto wszystkich smakoszy – premiera II edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau i wręczenie nagród najlepszym szefom kuchni.
Czapki dla najlepszych
Uroczysta gala podczas której poznamy najlepszych szefów 2016 zapowiada się naprawdę imponująco – zabytkowe wnętrze Trybuny na Wyścigach Konnych Służewiec, ponad 2000 m2 przestrzeni, kilka ton sprzętu, tysiące talerzy i tygodnie przygotowań! Wszystko to dla prawie 550 znakomitych gości, w tym ponad 300 najlepszych szefów kuchni. Uwieńczeniem tego niezapomnianego wieczoru będzie elegancka, 6-cio daniowa kolacja gotowana przez szefów wybranych spośród wszystkich, 25 nominowanych do tegorocznych nagród. Każdemu daniu towarzyszyć będzie starannie dobrany pairing najlepszych alkoholi.
Nagrody, podobnie jak w zeszłym roku zostaną przyznane w 5 kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej, Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Jutra i Szef Roku. Wśród zeszłorocznych nagrodzonych znalazły się takie postaci jak Andrea Camastra, Agata Wojda czy Modest Amaro(wł.) gorzki.. – w tym roku nazwiska będą równie mocne!
Żółty przewodnik smakoszy
Równie ważnym bohaterem tego wieczoru będzie książka rozpalająca do czerwoności wyobraźnie wszystkich smakoszy – Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska. Przewodnik Gault&Millau jest jedynym w Polsce, naprawdę rzetelnym źródłem informacji o tym gdzie warto się jeść. Każdego roku kilkunastu doskonale wykwalifikowanych, całkowicie anonimowych inspektorów dokładnie ocenia kilkaset miejsc. Do przewodnika trafia mniej niż połowa – to absolutny creme de la creme tego co ma nam do zaoferowania polska scena gastronomiczna. W tym roku w gronie szczęśliwców znalazło się aż 390 restauracji – to aż o 150 więcej niż w pierwszej edycji!
W przewodniku znalazły się również najciekawsze miejsca noclegowe w kraju – zaczynając od maleńkich pensjonatów na luksusowych hotelach i pięknych pałacach kończąc. Wszystkie te miejsca łączy niezwykła dbałość o gościa i pieczołowity dobór nawet najmniejszych detali.
Na zdjęciu redaktor naczelna Gault&Millau Polska – Justyna Adamczyk. Fot. archiwum G&M
Żółty Przewodnik Gault&Millau oferuje też coś dla miłośników najlepszej jakości produktów. Prawdziwi smakosze świetnych kozich serów, przepysznych miodów czy najlepszych na świecie polskich nalewek w II edycji znajdą ponad 120 świetnych lokalnych produktów i miejsc w których można je kupić.
Polski zespół przewodnika zrobił też coś co nie zdarzyło się wcześniej w ponad 50-cio letniej historii wydawnictwa – po raz pierwszy na świecie będzie dwujęzyczne, polsko-angielskie wydanie.
Piwo Grimbergen wśród partnerów Gali
Gault&Millau poza ocenianiem restauracji i podpowiadaniem na jakie lokalne produkty warto zwrócić uwagę, tworzy platformę do kontaktu najlepszych szefów kuchni z biznesem. Przewodnik co roku zaprasza do współpracy kilkunastu partnerów. Wybieramy ich kierując się przede wszystkim jakością oferowanych przez nich produktów, tym samym wiążemy się tylko z najlepszymi – mówi nam Redaktor Naczelna Przewodnika Justyna Adamczyk.
W tym doborowym gronie znalazły się takie marki jak:
KitchenAid: – firma, od lat łącząca design z niezawodną technologią. Niezastąpiona w każdej kuchni – tak domowej, jak i profesjonalnej. Ich kultowy mikser jest marzeniem wszystkich, którzy kochają design na równi z gotowaniem
Siemens/Gaggenau – marka dla najbardziej wymagającego odbiorcy, który od urządzeń gospodarstwa domowego oczekuje doskonałej funkcjonalności i pięknego wzornictwa. Najwyższej jakości wykonanie, niezawodność i elegancki wygląd są ich znakami firmowymi
Noble Bank – który wraz z MasterCard wprowadza prestiżową kartę, będącą znakomitą wizytówką wszystkich ceniących jakość i najlepszy smak
Nespresso – gwiazda na kawowym firmamencie, oferująca ciekawe rozwiązania dla gastronomii, biur i domów. Dzięki hermetycznemu porcjowaniu kilkudziesięciu znakomitych gatunków kaw, zachwyca możliwością szybkiego i precyzyjnego paringu naparu z rozmaitymi daniami
Barry Callebaut – uwodzący najlepszą paletą czekolad na świecie. Współpracuje ze wspaniałymi szefami kuchni i cukiernikami. Ich polskim ambasadorem jest Szef Jutra Gault&Millau Polska 2015 Andrea Camastra
Wyborowa Pernod Ricard – producent i dystrybutor znakomitych alkoholi, w tym świetnego szampana Mumm oraz palety koniaków Martell
Makro – świetnie wspierające szefów podążających za najświeższymi trendami i produktami najwyższej jakości
Baziółka – największy polski producent przepysznych, aromatycznych ziół doniczkowych, które można spotkać w kuchni każdego miłośnika dobrego jedzenia
Grimbergen – jeden z najnowszych smaków Carlsberga, doskonałe belgijskie, klasztorne piwo, ważone według kilkusetletniej receptury – na łamach magazynu “Czas Wina” prezentujemy połączenia dań z piwem Grimbergen
Gastro Magic – największa w Polsce wypożyczalnia sprzętu gastronomicznego oraz zastawy zarówno na wielkie gale jak i uroczyste przyjęcia domowe.
Ogromna energia i zapał z jakim działa polski zespół, doskonali partnerzy, i najlepsi gotujący szefowie kuchni – to bez wątpienia będzie niezwykły wieczór. U nas możecie się spodziewać wybornych relacji i recenzji Żółtego Przewodnika Gault&Millau – prawdziwego kulinarnego must have tego sezonu.
Partnerami medialnymi wydarzenia są: