Gault&Millau Tour 2017

Najlepsi Szefowie kuchni Polski Centralnej wybrani!

Podczas pierwszego w 2017 r. Gault&Millau Tour, który odbył się 12 czerwca w restauracji Signature w Warszawie, przyznano cztery nagrody dla najlepszych szefów kuchni regionu Lubelszczyzny i centralnej Polski. Każdą z restauracji, w której szefują, warto odwiedzić podczas wakacyjnych wojaży.

W spotkaniu wzięło udział ponad 150 mistrzów kulinariów z województw mazowieckiego, łódzkiego i Lubelszczyzny. Zgodnie z misją Gault&Millau szefowie kuchni podczas Tour uczą się od siebie nawzajem, wymieniają się doświadczeniem, dyskutują o najnowszych trendach kulinarnych i mają okazję poznać regionalne produkty, wykorzystywane do przygotowania serwowanych dań.

Głównym punktem programu było wręczenie nagród w pięciu kategoriach:
Szef Roku – Robert Trzópek, Restauracja Bez Gwiazdek (Warszawa)
Szef Jutra – Szymon Stach, Quale Restaurant (Łódź)
Młody Talent – Michał Gniadek, Restauracja Plato (Warszawa)
Kobieta Szef – nagrody nie przyznano
Szef Kuchni Tradycyjnej – Wojciech Kilian, Restauracja Signature (Warszawa)

 

Fot. Marek Zakrzewski

Od lewej: Michał Gniadek (Plato), Wojciech Kilian (Signature), Justyna Adamczyk (redaktor naczelna Żółtego Przewodnika Gault&Millau), Szymon Stach (Quale Restaurant), Robert Trzópek (Bez Gwiazdek) i Mikołaj Rey, prowadzący wydarzenie.

 

Wszyscy laureaci, po ogłoszeniu wyników, mieli okazję pokazać swój kunszt kulinarny i przygotować dla gości coś specjalnego. Każdy miał dwadzieścia minut na zaprezentowanie swojej popisowej potrawy, korzystając ze specjalnie przygotowanej mobilnej wyspy. Publiczność zebrana wokół niej mogła obserwować cały proces i dopytywać o szczegóły dania. Dodatkowym wyzwaniem dla nagrodzonych szefów było przygotowanie takiej potrawy, która będzie inspirowana produktami i usługami Partnerów Gault&Millau.
Podczas warszawskiego Tour były to firmy: Callebaut (największy na świecie producent czekolady), Cheman (producent profesjonalnej odzieży gastronomicznej), Debic (producent wysokiej jakości produktów nabiałowych), Gastro Magic (największa w Polsce wypożyczalnia sprzętu gastronomicznego), Jaguar (producent luksusowych samochodów), Makro (sieć sklepów z najwyższej jakości produktami spożywczymi) i Marine Harvest (światowy lider w przetwórstwie łososi) oraz gościnnie Ani Ani (projektant i producent oryginalnych mozaik
i ceramiki) i Browar Pinta (producent ponad 30 rodzajów piw, m.in. ale, lagerów i sahti).
Spotkania Gault&Millau Tour mają na celu podnoszenie poziomu kulinarnego w Polsce, integrowanie środowiska gastronomicznego oraz tworzenie płaszczyzny do wymiany wiedzy
i doświadczeń.

Kolejny Gault&Millau Tour już 26 czerwca br. w Poznaniu.
Więcej informacji o nadchodzących Tourach na profilu Gault&Millau Polska na Facebooku:

Kontakt dla mediów:
Katarzyna Grzęda-Łozicka
Media & Event Coordinator    
m. 606 538 994, kasia@tastehunter.org

Monika Bębnowska
PR & Social media Coordinator
m. 502 053 468, monika@tastehunter.org

***
Żółty przewodnik Gault&Millau powstał ponad 50 lat temu we Francji. Dyktuje trendy kulinarne w kilkunastu krajach świata i jest ogólnoświatowym źródłem informacji o tym, gdzie warto jeść. Najlepsze restauracje wyróżniane są kucharskimi czapkami Q. Ich liczba wskazuje na rangę restauracji i poziom serwowanych dań.
Gault&Millau Polska wydaje przewodnik od 2015 roku – przybliża najlepsze restauracje w kraju, ciekawe miejsca noclegowe oraz poleca najlepsze lokalne produkty. Każdego roku zespół kilkunastu całkowicie anonimowych inspektorów skrupulatnie ocenia około tysiąca miejsc w Polsce. Do przewodnika trafia mniej niż połowa i są to prawdziwe „perły gastronomiczne”. Gault&Millau Polska promuje także szefów kuchni, pracujących nad pielęgnowaniem tradycyjnych polskich smaków oraz propaguje świetnej jakości produkty i ich producentów. Więcej informacji tutaj oraz na stronie

Uwaga! Nowa siedziba Gault&Millau Polska
ul. Chocimska 35 lok. 25 (VI piętro), 00-791Warszawa
Zapraszamy na kawę!

Fot. Marek Zakrzewski

Nagrodzeni Szefowie kuchni

Szef ROKU – ROBERT TRZÓPEK, Restauracja Bez Gwiazdek, Warszawa

Pochodzi z Trójmiasta, a swoją pasję do gotowania odkrył już jako dziecko – duży wpływ na jego kulinarne zainteresowania miała babcia, z którą stawiał pierwsze kroki w kuchni.
Nie uznaje niedociągnięć i drogi na skróty. Jako jeden z pierwszych polskich szefów zaczął wprowadzać “kuchnię przyszłości” korzystając z metody sous-vide (fr. w próżni). Doświadczenie zdobywał w legendarnych restauracjach: Le Manoir aux Quat’ Saisons w Oxfordzie, kopenhaskiej Nomie i  hiszpańskiej el Bulli.  Po powrocie do Polski szefował
w Tamka 43, The Harvest oraz w restauracji hotelu Holiday Inn w Józefowie. Do pracy lubi jeździć komunikacją miejską, a kiedy spełni się już zawodowo, chciałby uczyć w szkołach gastronomicznych. Miłośnik  minimalizmu na talerzu. Od listopada 2016 r. jego umiejętności można podziwiać w jego autorskiej restauracji Bez Gwiazdek.

Szef JUTRA – SZYMON STACH, Quale Restaurant, Łódź
Jeden z najzdolniejszych kucharzy młodego pokolenia. Jest absolwentem Akademii Molekularnej Jean Bos, chętnie więc korzysta z nowoczesnych technik gotowania. Pracował w łódzkich restauracjach, m.in. w Jak Pragnę Wina i MITMI.  W Quale Restaurant wyznaje zasadę, że wszystko co na talerzu, nadaje się do jedzenia, ważny jest każdy element dania.
W swojej kuchni umiejętnie łączy francuskie bogactwo smaku ze skandynawskim minimalizmem.

MŁODY TELENT – MICHAŁ GNIADEK, Restauracja Plato, Warszawa
Jeden z najmłodszych i najbardziej utalentowanych polskich szefów kuchni. Zdobywał doświadczenie u Andrea Camastry w nagrodzonej czterema czapkami Gault&Millau restauracji Senses. Wcześniej pracował w świetnych restauracjach zagranicą, m.in. w Galvin at Windows w londyńskim hotelu Hilton. Od połowy 2016 r. szefuje kuchni restauracji Plato na warszawskim Wilanowie, gdzie proponuje wyjątkowe dania, inspirowane tradycją kuchni europejskiej i egzotyką kuchni azjatyckiej.

Szef KUCHNI TRADYCYJNEJ – WOJCIECH KILIAN, Restauracja Signature, Warszawa
Jedne z najcenniejszych doświadczeń w jego karierze zawodowej to praca z Modestem Amaro(wł.) gorzki.. w restauracji Amber(ang.) bursztynowy.. Room i z Michelem Moranem w Bistro de Paris. Jeździł też po świecie, podpatrując mistrzów m.in. w Wielkiej Brytanii i w słynnej restauracji Saint Jacques French Cuisine w Stanach Zjednoczonych. Najbardziej ceni kuchnię francuską za subtelność i włoską za prostotę. W restauracji Signature, nagrodzonej przez Gault&Millau dwiema czapkami, prezentuje autorską koncepcję kuchni polskiej, bazującej na sprawdzonej żywności od polskich producentów. Jego filozofia, to świadome gotowanie, bez chemii, i serwowanie po prostu dobrego jedzenia sezonowego i najzdrowszego, jakie można podać.