Za oknami coraz cieplej, na sklepowych półkach i placach targowych nieśmiało pojawia się coraz więcej owoców. Ale prawdziwa eksplozja tych słodkich i zdrowych darów natury dopiero przed nami i warto zawczasu się do niej przygotować.
Na przykład sięgając po kolejne poradniki z serii „Słodycze w roli głównej” wydawnictwa Jedność. Owocowe fantazje jak sugeruje tytuł to mnóstwo przepisów na desery i ciasta z owocami – przepyszna alternatywa dla łasuchów, których dopadają czasem wyrzuty sumienia z powodu niezdrowych kalorii. A owoce przecież można dodać do wszystkiego – do naleśników, lodów, kremów i ciast. Cóż bardziej orzeźwiającego niż lodowo-owocowy deser można podać w letnie popołudnie? Kiedy zaś znikną już truskawki, maliny i borówki, w książce znajdziemy przepis na aromatyczne jabłka w cynamonie i tartę tatin.
Dla tych, których gust kieruje się bardziej w stronę kremów i musów, również z różnego rodzaju alkoholem: winem, likierami i rumem, wydawnictwo proponuje Odlotowe łakocie. Tu znajdziemy przepisy bardziej wymyślne i równie smakowite.
Książki, jak zresztą i cała seria, są przepięknie wydane. Oprócz przepisów znajdziemy w nich krótkie informacje o skałdnikach, np. rodzajach mąki, typach kremów, właściwościach owoców. Zaś kolorowe zdjęcia pobudzą kubki smakowe i zachęcą do działania. Więc do dzieła!
Owocowe fantazje. Naleśniki, tarty, musy
Odlotowe łakocie. Ciasta, kremy i inne desery
Wydawnictwo Jedność
Kielce 2014