Afrykańskie Grand Crus Classés. Hartenberg Wine Estate

tekst ukazał się w „CW” nr 107, styczeń 2020 | kup ten numer | prenumerata | e wydanie

Hartenberg Wine Estate
Fot. Hartenberg Wine Estate

W tym roku wina spod znaku Hartenberg znalazły się na liście afrykańskich First Growths sporządzanej przez Tima Atkina MW w ramach jego South Africa Special Report. Pośród dwóch tysięcy ocenionych tam win aż czternaście „Hartenbergów” otrzymało powyżej 90 punktów, zaś trzy z nich – Gravel Hill Shirazfrancuska odmiana czerwonych winogron uprawianych głównie ... 2015, The Stork Shiraz 2015 i The Eleanor Chardonnayfrancuska odmian białych winogron, jedna z najbardziej rozp... (...) 2017 – wyróżniono tytułem Wina Roku. W tej ostatniej grupie dominują zdecydowanie wina nowej fali, od kilku lat zdobywające sobie rzesze zwolenników zarówno na Przylądku, jak i w dalekim świecie.

Winnice Hartenberg leżą na dobrze przepuszczalnych północno-wschodnich zboczach Bottelary Hills, w samym sercu rozpędzonej syrahowej rewolucji w Stellenboschmiasto w południowo-zachodniej części Kraju Przylądkoweg... (...). Na sąsiednich percelach uwijają się młodzi winemakerzy zgarniający medale za swoje nowoczesne wina, stawiające raczej na elegancję niż moc i starzone głównie w starych francuskich beczkach (Craven, Sons of Sugarland, Reyneke, Van Loggerenberg). Hartenberg tymczasem ucieleśnia klasykę shiraza ze Stellenbosch. To jeden z najstarszych producentów specjalizujących się w tej odmianie na Przylądku, a jego wina traktowane są jako ikoniczne.

Farmę podaje się dziś za przykład modelowego wręcz i bardzo rygorystycznego przywiązania do idei zrównoważonego rozwoju i bioróżnorodności.

Historia Hartenbergu jest tak długa, jak dzieje winogrodnictwa przylądkowego. Rodzinna posiadłość powstała już w 1692 roku, kiedy to para osadników, dobrych przyjaciół, Cunraad Boin i Christoffel Esterhuizzen wytyczyła pierwsze działki i posadziła dwa tysiące winorośli. Już z początkiem kolejnego stulecia ich liczba wzrosła do dziesięciu tysięcy. Odtąd farma stała się sławna tak dzięki produkcji dobrych win, jak i wychowywaniu świetnych winemakerów. W 1948 roku stała się własnością doktora Maurice Finlaysona i jego żony Eleanor. Ich dwaj synowie Peter i Walter,zyskali szybko sławę specjalistów od uprawy winogron w chłodniejszym klimacie, a także pionierów nowego stylu w południowoafrykańskim przemyśle winiarskim.

Rodzina Mackenzie, w której rękach Hartenberg pozostaje od 1986 roku, obsesyjnie wręcz pilnuje jakości, poszanowania przyrody i związku wina siedliskiem. Farmę podaje się dziś za przykład modelowego wręcz i bardzo rygorystycznego przywiązania do idei zrównoważonego rozwoju i bioróżnorodności. Wilhelm Jouberg, główny winogrodnik Hartenbergu, należący do czołowych orędowników upraw konserwujących, nieustannie eksperymentuje z kolejnymi roślinami w międzyrzędziach chroniącymi produktywność gleby. Na farmie, także wśród winnic, spotkać można sporo przedstawicieli dzikiej fauny: jeżozwierze, antylopy i ponad sto dwadzieścia gatunków ptaków. Całą posiadłość przecina naturalny ciąg wodny pozostający pod wewnętrzną ochroną: choć zajmuje aż 64 ze 170 hektarów farmy, jego obszar nigdy nie zostanie przeznaczony pod uprawę.

Tłum. M. Bardel

Hartenberg Doorkeeper Shiraz NV

Zobacz wina z Hartenberg Wine Estate