Hugh Johnson na degustacji klubowej

„Nie ma na świecie wielu klubów wina, które mogą poszczycić się obecnością Hugh Johnsona na ich degustacjach” – tymi słowami Michał Bardel, redaktor naczelny „Czasu Wina”, przywitał gości na specjalnej degustacji Klubu Domu Wina.

– „Może z wyjątkiem Sunday Times Wine Club, któremu Hugh przewodniczy nieprzerwanie od 40 lat i trzydziestu dni”.

Degustacja odbyła się 13 listopada w Dworze Sieraków i poprzedziła uroczystą Galę, podczas której Hugh Johnson, najwybitniejszy wine-writer wszechczasów, otrzymał tytuł Człowieka Roku magazynu „Czas Wina”.

Na zdjęciu od lewej: Wojciech Gogoliński (Czas Wina), Wojciech Bońkowski (Winicjatywa), Hugh Johnson, Michał Bardel (Czas Wina)

Podano sześć win, w tym gruzińskie Tsinandali Special Reserve, słoweński kupaż A+ Belo z Goriskiej Brdy, bułgarską Castra Rubrę, trzynastoletnie urugwajskie nebbiolo, węgierskiego Zeusa z późnego zbioru oraz – atrakcję wieczoru, a także winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...), które najbardziej zaskoczyło Honorowego Gościa – Cuvée(fr.) zawartość kadzi, zestaw wina, wino kupażowane.Termi... (...) Préphylloxérique 2011 z gaskońskiej apelacji Saint Mont, zrobione z owoców 140-letniego tannata nigdy niedotkniętego przez filokserę. Naczelną bowiem ideą degustacji było zaprezentować wybitne wina z regionów winiarskich świata, które rzadko goszczą w popularnych przewodnikach, w tym w słynnym Pocket Wine Guide samego Hugh Johnsona.

WIĘCEJ O DEGUSTOWANYCH WINACH

Kolejne wina okazały się dla naszego Gościa znakomitym pretekstem do wspomnień i opowieści (np. o tym, jak odkrywał, wiele lat temu, bułgarskie cabernety dla angielskiego rynku winiarskiego) – nie szczędził im także wnikliwych ocen i komentarzy (na szczęście nader przychylnych).

Red.