International Spirits Award ISW 2019 – ciekawe wyniki

International Spirits Award wyniki
Fot. AD LUMINA Ralf Ziegler

Na wyniki konkursu alkoholi International Spirits Award ISW cała branża czekała z niecierpliwością. Niemiecki rynek jest ogromny, a oceny z zawodów w Neustadt pokazują ważne trendy na najbliższe lata.

Pod koniec czerwca prawie siedemdziesięciu sędziów oceniło ponad tysiąc alkoholi z całego świata. Były to głównie – jak na każdych tego typu zawodach – próbki od producentów, którzy chcą zaistnieć w Niemczech. Jednak to właśnie niemiecki rynek decyduje o całym rynku europejskim. Jest też specyficzny – Niemcy od dekady sami rozlewają i wytwarzają coraz więcej alkoholi. W wielu krajach bardzo wielką wagę przywiązuje się do pochodzenia poszczególnych trunków – rumów, wódek, winiaków, whisky czy likierów. W Niemczech również, jednak coraz większą rolę odgrywają alkohole sprowadzane z różnych krajów, ale starzone i kupażowane nad Renem. Niemcy mają całą rzeszę wspaniałych mistrzów piwnicznych, którym klienci ufają.

Blackforest Wild Whisky
Blackforest Wild Whisky, najlepsza niemiecka whisky

To wydanie ISW zostało zdominowane przez giny. Nic dziwnego – świat ogarnęło istne szaleństwo na punkcie tego trunku, a takie kraje jak Włochy czy Francja wyrosły na potentatów w ich wyrobie, zaś w Wielkiej Brytanii w czerwcu odbywała się konferencja dotycząca „tożsamości” ginu. I chyba nie ma dziś kraju na świecie, który nie promowałby własnej marki. Na konkurs przysłano aż 168 próbek!

Nagrodzeni

W tej kategorii wygrał niemiecki Boar Gin z rodzinnej gorzelni ze Szwarcwaldu. Ale najcenniejszy tytuł Spirit of the Year zdobył rewelacyjny likier Coeur du Breuil Liqueur au Calvados Pays d’Auge z francuskiej gorzelni Château du Breuil. Tuż obok niego znalazł się duński Malteser Aquavit. Z kolei największym odkryciem roku okazał się (i to z mojej komisji!) wybitny szyszkowo-sosnowy likier Raritas Zirbenholzgeistlikör z Bawarii.

Wśród winiaków najwyżej oceniono Camus XO Elégance, a najlepszą whisky okazała się Old Particular Strathclyde Sherry Finish 12 Years Old z wytwórni Douglas Laing. Spośród whisky wytwarzanych w Niemczech ten tytuł otrzymała Blackforest Wild Whisky, którą produkuje badeńska wytwórnia Wild w Gengenbach.

Ale wytwórnią roku została wielokrotnie wcześniej i teraz nagradzana słynna piemoncka wytwórnia Distilleria Sabona, która wywiozła w tym roku osiem złotych i trzy srebrne medale!

Pełne wyniki w poszczególnych kategoriach można sprawdzić na stronie konkursu.

Czytaj więcej o konkursie ISW:

Tropikalne degustacje