Zakończył się jeden z najważniejszych konkursów alkoholi mocnych na świecie. Przez dwa dni pięćdziesięciu sędziów oceniło osiemset trunków z różnych jego zakątków.
Meininger Internazionaler Spirituosen Wettbewerb 2016 , czyli Międzynarodowy Konkurs Spirytualiów zorganizowano po raz trzynasty w palatynackim Neustadt an der Weinstrasse.
Największa miejscowa sala widowiskowa Saalbau przy Banhofstrasse 1, gdzie obradowały komisje, pomieściła dziewięć zespołów specjalistów. Alkohole pochodziły głównie z Niemiec (około 1/3 próbek), ale w sumie na liście startowej znalazło się aż 40 państw, w tym tak egzotycznych jak Myanmar (Birma), skąd przysłano aż pięć różnych trunków). Była też polska żubrówka (świetnie oceniona), lub coś podobnego, w każdym razie wódka gatunkowa zawierająca kumarynę, aromatyczny składnik trawy żubrowej (i papierosów).
Obradowano w skupieniu przez dwa dni (26-27 kwietnia), z przepisowymi przerwami na odpoczynki i dyskusje.
Organizatorzy nie podawali na gorąco wyników degustacji, ani też nazw ocenionych już alkoholi, choć komputery „mieliły” dane na bieżąco. Ciekawość zatem rośnie z każdym dniem – gdy tylko je dostaniemy, podamy na naszej stronie.
Wojciech Gogoliński