Jak podawać wino

 

Czyli podstawy szuki sommelierskiej

Pierwszy tom Vademecum „Czasu Wina”

 

Fot. ArchiwumSpis treści:

Sztuka sommelierska
Temperatura podawania wina
Podgrzewanie i chłodzenie wina
Dobór kieliszków do wina
Otwieranie wina
Otwieranie win musujących
Zamykanie wina
Napowietrzanie i dekantacjaprzelewanie wina do karafki. Przeprowadza się ją w dwóch ... (...) wina
Nalewanie wina
Kolejność podawania win
Przechowywanie i przewożenie wina
Wybór rocznika
Korek czy zakrętka?

Vademecum „Czasu Wina” to odpowiedź redakcji „Czasu Wina”, największego polskiego magazynu winiarskiego, na zapotrzebowanie wciąż rosnącego w naszym kraju rynku. Zamów subskrypcjęZ roku na rok spożywamy bowiem coraz więcej win, z roku na rok coraz zresztą lepszych. O wiele wolniej jednak rozwija się polska kultura winna. Nasz przewodnik, przygotowany przez znawców tematu od lat piszących o winach, ma za zadanie obalić mity i stereotypy narosłe przez długi czas winnej posuchy w naszym kraju i dać Państwu – w jasnej i przystępnej formie – wiedzę i umiejętności pozwalające nie tylko na świadomy i właściwy wybór najlepszych win w sklepie czy restauracji, ale także na czerpanie z nich największej możliwej radości i przyjemności. Naszym celem jest wyposażenie Państwa w najbardziej aktualne informacje dotyczące regionów i apelacji winiarskich świata – wbrew pozorom bowiem w tym niezwykle pociągającym świecie zmiany dokonują się dziś z dnia na dzień.

Autorami przewodnika są redaktorzy „Czasu Wina”:

Wojciech Gogoliński – znawca win i alkoholi, redaktor senior „Czasu Wina”, b. redaktor naczelny „Magazynu Wino” i „Czasu Wina”, autor bestsellerowej Encyklopedii Alkoholi, założyciel i pierwszy prezes Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, juror wielu międzynarodowych konkursów winiarskich.

Michał Bardel – dziennikarz, nauczyciel akademicki, redaktor naczelny „Czasu Wina”, publicysta „Tygodnika Powszechnego”, juror w międzynarodowym konkursie Mundus Vini oraz wykładowca Collegium Civitas w Warszawie.

Jak kupić Vademecum