W poszukiwaniu odpowiedzi przenosimy się na drugą półkulę pachnącą przyprawami i morzem. Oczywiście w wyobraźni oraz w kuchni. Za przewodnik posłuży nam książka kucharska, dość nietypowa, podobnie jak imię i nazwisko jej autorki.
Biruta Markuza, bo o niej mowa, spędziła wiele lat na Antypodach i wyspach Pacyfiku. Swoje doświadczenia i wybrane przepisy opisała w książce Smak Tropików. Kuchnie Pacyfiku. Zmieściła w niej kawał świata – począwszy od Chin, przez Indie, Indonezje, Nową Gwineę, na Australii i Nowej Zelandii skończywszy, a opisywane przez nią zwyczaje kulinarne praktykowane są przez ponad połowę ludzkości!
Autorka najpierw opisuje specyfikę kuchni regionu czy kraju, potem przechodzi do subiektywnego wyboru przepisów, podpowiadając w nich czym można zastąpić produkty trudno osiągalne w Polsce. Szkoda tylko, że książka jest tak ubogo ilustrowana. Zamysł wydawcy, by przede wszystkim opisać słowami niezwykłość i bogactwo proponowanych potraw, moim zdaniem nie do końca się sprawdza. Mimo to książkę polecam – można w niej znaleźć mnóstwo inspirujących przepisów i ciekawych informacji.
W blogu „Wino i kuchnia” znajdziecie zdjęcia i opis jednej z proponowanych przez autorkę potraw. Zapraszamy na Perkedel Ikan z Indonezji.
Smak tropików. Kuchnie Pacyfiku
Biruta Markuza
Wydawnictwo Zysk i S-ka, Poznań 2013
cena 29,90 zł