Jakość, kolego! Jakość!

Augustí Torelló Mata

Wojciech Gogoliński: Niewiele robicie tej cavy, patrząc na okolice Sant Sadurní d’Anoia.
Augustí Torelló Mata: To pytanie czy stwierdzenie?

Zależy, jak na to patrzeć. Małych, całkowicie niezależnych firm rodzinnych pozostało może kilka. Takie Codorníu czy Freixenet robią więcej dziennie niż wy przez cały rok!
Nie w wielkości siła! Niech się zmierzą z nami na jakość! Wynik murowany!

Porządnych odmian w ogóle przecież nie używacie!

Porządnych, to znaczy jakich?

Chardonnayfrancuska odmian białych winogron, jedna z najbardziej rozp... (...), pinot noir…
Bzdura! Używamy tradycyjnych katalońskich odmian: macabeo, parellada i xarel.lo

Fot. W. GogolińskiJednak, jeśli chodzi o wina musujące, właśnie chardonnay i pinot noirjedna z najbardziej rozpowszechnionych i najstarszych czerwo... (...) to podstawa. Niemal wszyscy w Katalonii – wzorem Szampanii – ich używają; lokalne odmiany to raczej domieszki niż reguła.
Nie wierzę w to. Chardonnay i pinot noir to rzeczywiście poważne szczepy i wcale nie przeczę, że i tu mogą dać wspaniałe wyniki. Nikomu nawet nie próbujemy odmawiać racji ich stosowania ani nie negujemy ich osiągnięć. Jednak nasze doświadczenia są inne. Gdybyśmy chcieli podkreślić „światowość” naszych win i oprzeć na nich naszą promocję – byłoby nam dużo łatwiej. My postawiliśmy na trudną przeprawę z naszymi rodzimymi odmianami i w ogóle byliśmy chyba pierwsi. Uważamy je za pewien rodzaj dziedzictwa, a to przecież też trzeba chronić.

Nie kusi Cię… Chardonnay, pinot… To jednak coś!
Guzik prawda. Niby po co nam to. Nasi dziadowie nie znali tych odmian, a robili wyśmienitą cavę…

Akurat nie Twoi dziadowie…

No tak. Ale żyli tu, znali się na winie. Wiedzieli, co dobre, a co nie. Instynktownie. Zresztą byli w branży. Od pokoleń Torellówie zajmowali się szkłem.

Znaczy się – robili po prostu flaszki?
Dokładnie.

Stąd pomysł na wypukłe dno w Kripcie? Otwierasz i musisz wypić całą. Nie ma jej jak postawić.
Jakbym Cię nie znał. Ojciec wymyślił ten kształt butelkityp butelek o różnym kształcie, pojemności i kolorze, pr.... Jako specjalista od pokoleń od szkła znał jego historię, interesował się tym. Jeśli spojrzysz na historię, zobaczysz, że Katalonia była największym eksporterem wina w amforach do Rzymu. Do dziś co pewien czas wydobywa się u naszych brzegów starożytne statki pełne tych pojemników. Katalońskie muzea pękają od nich w szwach, pełno ich w korytarzach każdej większej lokalnej winiarni.
Cava Kripta Brut Nature Gran Reserva/Fot. ArchiwumAle widzieć, a wpaść na pomysł, żeby w takim kształcie zaprojektować butelkę, to dwie różne sprawy. Nam się to udało. Nigdzie nie jest powiedziane, że wino musującewino zawierające dwutlenek węgla.CO2 może znaleźć się ... (...) musi być sprzedawane w szampankach. Zresztą i tak niemal wszystkie nieznacznie się różnią. W końcu jakie to ma znaczenie – jak widzisz setkę takich samych kształtem butelek-szampanek, zaczynasz się gapić na kolory etykiet. Czy też wszystkie powinny być takie same?

Ale dzięki tej butelce winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) jest rozpoznawalne. Każdy, kto ją widział lub pił z niej, nie zapomina nigdy jej kształtu. Może dlatego Kriptę zalicza się do stu najlepszych win na świecie. Chyba, że to Wy wymyśliliście tę klasyfikację.
Bardzo śmieszne! Od kilkunastu lat spotykamy się na konkursach winiarskich – dobrze wiesz, że wina degustuje się w ciemno, a nie „z butelki”. Klasyfikacja zaś jest wypadkową ocen z różnych innych podsumowań, degustacji, zestawień i konkursów. Mamy na nią taki wpływ, jak na pogodę w Krakowie i samopoczucie tutejszego smoka.

Bardzo śmieszne! Coś jednak robicie w tym kierunku!
Jakość, kolego! Jakość! Ona broni się sama. To nasz jedyny oręż!

 

Augustí Torelló Mata

Jeden z czwórki rodzeństwa, która razem z ojcem kieruje dziś rodzinną firmą; odpowiedzialny za jej PR, kontakty międzynarodowe, a jednocześnie aktywny współenolog. Działacz ruchu sommelierskiego, kiedyś szef katalońskiej komórki Międzynarodowego Stowarzyszenia Sommelierów ASI, obecnie – po rozłamie w ASI – we władzach Światowego Stowarzyszenia Sommelierów. Częsty gość w Polsce.
Firma wytwarza cavy w różnych wersjach, w tym bodaj najbardziej cenioną, znaną i najdroższą cavę Kripta (45% macabeo, 23% xarel.lo, 32 parellada) dojrzewającą co najmniej kilka lat i sprzedawaną w najbardziej nietypowej butelce na świecie z charakterystycznym wypukłym denkiem. Jest ona wzorowana na antycznej amforze i została wymyślona przez ojca Augustí, także Augustí, który pamięta jeszcze swoją pracę w hucie szkła.

 

Cavahiszpańskie białe lub różowe wino musujące klasy DO pro... (...)

Po katalońsku – piwnica, to hiszpańskie wino musujące produkowane – jak szampan – metodą wyłącznie tradycyjną, z wtórną fermentacją w butelce. Stolica wytwórców tego wina znajduje się w Sant Sadurní d’Anoia, XII-wiecznym miasteczku leżącym 60 km na południe od Barcelony. Choć La Región del Cava rozciąga się na 159 gmin znajdujących się w aż 4 regionach Hiszpanii, 95 proc. produkcji przypada na Katalonię. Z około 270 producentów zaś ogromna większość zależna jest od dwóch gigantów, największych producentów win musujących na świecie: Codorníu i Freixenet.